Първата група от японски туристи в рамките на пилотно пътуване пристигна днес на остров Кунашир от Курилската верига, предаде ТАСС, цитирайки заместник-кмета на Южнокурилския градски окръг Наталия Савочкина.

Москва и Токио водят консултации за съвместна стопанска дейност на двата острова от южната Курилска верига. Установяването на такова сътрудничество двете страни смятат за важна крачка към сключване на мирен договор. Претенциите на Япония за двата курилски острова засега са пречка към подписването на такъв договор и към пълната нормализация на отношенията на двете страни след Втората световна война.

През юни т.г. Москва и Токио съгласуваха два бизнес модела по утилизация на отпадъци и за туризъм, които да се реализират на Курилите.

Туристическата група потегли вчера с кораб от пристанище Немуро на остров Хокайдо. За няколко дни, от 30 октомври до 4 ноември, те ще посетят два курилски острова - Кунашир и Итуруп. Програмата предвижда запознаване със забележителностите на крайбрежието на Кунашир. Гостите ще видят знаменитите скали "Дяволски пръст", ще посетят православни храмове и музеи, след което ще се отправят към Итуруп, където ще се запознаят с местни природни забележителности - горещи извори и бели скали.

От руската туристическа агенция Ростуризъм съобщиха през август, че след провеждането на пилотното пътешествие още през идната година се планира да започнат редовни туристически пътувания за японци на Курилите. Целта е общият туристически поток между Япония и Русия да достигне 400 000 души през 2023 г., отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.