Министерството на отбраната на Русия разпространи днес видеозапис на тест на нов подводен дрон с ядрен двигател, съобщи Асошиейтед прес.

Устройството е в състояние да маневрира под вода, да променя дълбочината и да удари както наземните цели, така и водните цели.

Краткият клип от пробния старт на безпилотния апарат "Посейдон" бе публикуван часове след речта на руския президент Владимир Путин пред парламента, отбелязва АП.

В нея той спомена за създадено ново руско оръжие, което е преминало успешно изпитанията. По думите му до края на годината новото оръжие ще бъде разположено на първата руска подводница.

На видеоклипа се вижда дронът и как той стартира. Не се дава информация кога и къде е бил направен записът.

Снимка: АР/БТА

Путин спомена за първи път за безпилотната подводница носител преди година, припомня АП. Тогава той заяви, че "Посейдон" не може да бъде засичан, с ядрения си заряд е способен да поразява големи кораби и обекти на брега и развива скорост, надвишаваща многократно тази на най-бързите плавателни съдове и торпеда.

ТАСС цитира контраадмирала от запаса Всеволод Хмиров, според когото морската система "Посейдон" ще обезсмисли усилията на САЩ по създаването на глобална противоракетна отбрана в морската й компонента.