Руското министерство на отбраната публикува видеокадри от доставката на зенитни ракетни системи С-300 в Сирия, предаде ТАСС. Кадрите бяха излъчени днес по телевизионните канали "Россия 24" и "Звезда".

На тях се вижда как ракетните комплекси С-300 се разтоварват на авиобазата в Хмеймим от самолет Ан-124-100 "Руслан" на руското военно министерство. Вчера министърът на отбраната Сергей Шойгу докладва на президента Владимир Путин на съвещание с членовете на руския Съвет за сигурност, че Москва е предала на Сирия 49 единици техника в доставката на комплексите С-300. Целта на доставката е да се повиши сигурността на руските военни в Сирия.

На 24 септември Шойгу съобщи, че гибелта на екипажа на самолета Ил-20 в Сирия заради действията на израелските военни е принудила Москва да предприеме допълнителни мерки за сигурност.

Какво точно ПВО ще получат сирийците?

Руснаците са създали множество модернизации на комплекса, като Сирия ще се сдобие с най-добрия вариант на системата - С-300ПМУ-2 "Фаворит".

Тя има боен радиус от 195 километра и е ефективна не само срещу самолети и крилати ракети, но и срещу балистични ракети със среден обсег. Според вътрешна информация ефективният обсег на сваляне на крилати ракети е малко по-малък - 40 км, като за самолети той е около 200 км.

Вижте как изглежда ПВО комплексът С-300 >> >> >>

Комплексът би трябвало по-добре да може да различава противниковите от съюзническите цели, макар че Москва със сигурност няма да снабди експортната версия с кодовете за системата си свой/чужд.

На теория от един команден пункт могат да се следят до 300 цели, като едновременно да се обстрелват 36 от тях. По всеки обект обаче могат да се пускат по 2 ракети, което означава, че сирийците ще могат да изстрелват до 72 ракети едновременно.

Сирия бе закупила системата С-300ПМУ-2 "Фаворит" и нейни военни дори бяха преминали обучение в Русия, но тогава Кремъл спря поръчката, след получена нота от Израел. Това означава, че армията на Башар Асад вече има подготвени екипажи за комплекса.

Доколко С-300 ще помогне на Сирия срещу самолетите на Израел?

Отговорът на този въпрос е по-сложен и се крие във факта, че САЩ и съюзниците от НАТО отдавна са проучили радарите и ракетите на С-300 или поне на по-старите модификации от проекта.

Това е станало, чрез инспектиране на системата в Унгария, България и Гърция, която дори разполага с предходната версия - С-300ПМУ-1.

Освен това чрез подставени лица САЩ са успели да закупят ПВО системата в началото на 90-те от Беларус, но без електроника. По-късно американците се сдобиват с други по-окомплектовани версии от Русия и Хърватия.

Според руснаците С-300ПМУ-2 се отличава от останалите системи и потенциалните врагове не биха могли да имат цялата информация за ПВО комплекса. Промени са направени по електрониката и радара - най-ключовите части на системата.

Освен Русия със С-300ПМУ-2 разполагат Китай, Виетнам и Азербайджан. Знае се, че кавказката страна поддържа приятелски отношения с Израел, като между двете има търговия по схемата "петрол срещу оръжия", но не е ясно дали израелски специалисти са успели да разберат ключова информация за С-300ПМУ-2.

Именно от това до колко познат е ПВО комплексът и колко добре се използва тази информация ще се реши дали наличието на С-300ПМУ-2 в Сирия ще възпре Израел от нови военни удари там.