Британската министър-председателка Тереза Мей ще заяви днес, че за Великобритания "най-добрите дни предстоят", опитвайки се да обедини своята разделена Консервативна партия и страна преди последните седмици от преговорите за Брекзит, пише в. "Таймс".

В своята реч на годишната конференция на консерваторите Мей ще представи оптимистично виждане за "многообещаващо бъдеще".

Европейската комисия трябва да обяви идната седмица окончателното си мнение за плана на Мей за Брекзит, а министър-председателката ще призове своята партия да използва "този благоприятен момент", отбелязва изданието.

Мей ще настоява, че няма да позволи каквато и да е сделка за Брекзит да отцепи Северна Ирландия от останалата част на Великобритания, въпреки че юнионистите от Ълстър все повече се страхуват, че поредното й компромисно предложение към Брюксел ще постави "граница в Ирландско море", пише в. "Файненшъл таймс".

Речта на Мей в Бирмингам е голямо изпитание за министър-председателката, която се опитва да сдържи вътрешната война в своята партия по въпроса за Брекзит и се надява да заличи спомените от мъчителното слово, което произнесе на миналогодишната конференция на консерваторите в Манчестър.

Тя ще обяви, че консерваторите са "преди всичко партия на юнионизма, не само на четири горди нации, а на целия ни народ", и ще заяви, че ще постигне сделка за Брекзит, която ще отговаря на националните интереси на Великобритания, изтъква ФТ.

Мей ще се опита да очертае своите политически ценности в стремеж да укрепи властта си, след като вчера бившият външен министър Борис Джонсън открито оспори лидерството й в Консервативната партия, пише в. "Гардиън".

В своята реч на годишната конференция на консерваторите Джонсън отхвърли плана на Мей за излизането на Великобритания от Европейския съюз, засилвайки натиска върху нея да покаже на своите съпартийци, че има убедителна дългосрочна стратегия, посочва изданието.

Мей е подложена на натиск да определи график за своето оттегляне, след като министри заявиха, че сега въпросът е "кога, а не дали" тя ще напусне министър-председателския пост, пише в. "Дейли телеграф". Според вестника вече се обсъжда кога Мей да бъде изгонена, ако откаже да се оттегли преди следващите избори във Великобритания.

Няколко министри искат Мей да напусне веднага след Брекзит през март догодина, но други са готови да й дадат време до 2020 г., ако на следващата конференция на консерваторите тя обяви датата на своето оттегляне. Те са на мнение, че катастрофалното представяне на Мей на миналогодишните избори означава, че не може да й се позволи да води партията на изборите през 2022 г., изтъква "Дейли телеграф".