Доналд Тръмп е получил еквивалента на днешни 413 милиона долара от родителите си, отчасти благодарение на способи за укриване на доходи, пише в. "Ню Йорк таймс" в разследване на имотното състояние на президента на САЩ, предадоха Франс прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

Голяма част от тези пари Тръмп получил, като помагал на родителите си да избегнат плащане на дължими данъци чрез създаване на параванна корпорация с четиримата си братя и сестри, за да прикрие милиони долари, получени от бизнеса с недвижими имоти на баща им Фред Тръмп.

Според вестника Доналд Тръмп също така е помогнал на баща си да се възползва неправомерно от милиони долари данъчни отчисления и да занижи изкуствено оценката на недвижимата си собственост, за да се намали сумата на дължимите данъци при прехвърлянето на парични суми на децата си.

Смята се, че децата на Фред Тръмп са получили общо "сума, съществено надхвърляща един милиард долара" от родителите си през годините. При данък "наследство и дарение" от 55 процента те е трябвало да платят 550 милиона долара, но са дали само 52,2 милиона, пише вестникът.

Адвокатът на Тръмп Чарлс Хардър определи като "стопроцентова измислица" твърденията на "Ню Йорк таймс" за данъчна измама и укриване на доходи. Той увери, че самият Тръмп "на практика не се е занимавал с тези неща", а за тези дела се грижили други членове на семейство Тръмп с помощта на професионални лица.

Говорител на Отдела по данъчно облагане и финанси на щата Ню Йорк заяви, че отделът проучва твърденията на "Ню Йорк таймс".

Според цитирани от вестника данъчни експерти е слабо вероятно Тръмп да бъде обект на наказателно преследване, тъй като описаните деяния са с изтекла давност. Според "Ню Йорк таймс" обаче все още е възможно да бъдат наложени глоби за данъчна измама.

Вестникът заявява, че разследването му се опира на над 200 данъчни декларации от Фред Тръмп, негови фирми и различни компании и тръстове на Тръмп. В тези документи не влизат лични данъчни декларации на Доналд Тръмп. Освен това вестникът е разговарял с бивши служители и съветници на Фред Тръмп и е използвал десетки хиляди страници поверителни документи като банкови извлечения, финансови одити, счетоводни отчети, разписки и анулирани чекове.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че статията на "Ню Йорк таймс" е подвеждаща и че "преди много десетилетия данъчната служба е проверила и одобрила тези транзакции".