Първото лекарство в Русия срещу Covrd-19 - "Авифавир", произведено от Руския фонд за директни инвестиции и Центъра за високи технологии "ХимРар" - получи одобрението на Министерството на здравеопазването, съобщиха руските медии. Информацията е публикувана в държавния регистър на лекарствата.

Доставките за болниците на руския препарат "Авифавир" могат да започна на 11 юни, съобщи ТАСС.

Агенцията уточнява, че при прием на новото лекарство срокът на лечение на участниците в клиничните изпитания се съкратил от 9 на 4 дни. Произведени са вече 18 хиляди опаковки от препарата, а през месец юни на лечебните заведения ще бъдат предоставени над 60 хиляди опаковки.

Понастоящем технологичните мощности в Русия позволяват месечно да бъдат произвеждани 60 хиляди опаковки "Авифавир", а годишно - 720 хиляди.

Лекарството е първият руски препарат, разработен на основата на "Фавипиравир", медикамент, който се използваше в Япония от 2014 година насам срещу тежки форми на грип. Ефикасността на "Авифавир" надвишава 80 процента и той се оказва безопасен, без проява на нови, нерегистрирани по-рано странични ефекти, припомня агенцията.

Руският препарат срещу Ковид-19 може да постъпи в болниците на 11 юни

Снимка: Скрийншот/You Tube

Лекарството  е строго забранено за употреба от бременни жени и по време на семейно планиране. То няма да се продава в аптеките и може да се използва само в болници под наблюдението на лекар, съобщиха от Руския фонд за директни инвестиции в изявление пред Интерфакс.

В момента над 400 хиляди души са се заразили с COVID-19 в Русия, почти 4,7 хиляди са починали. Повече от 171 хиляди са се възстановили.