Противовирусният препарат "Ремдезивир", който бе разглеждан като възможно средство за лечение на болестта, причинявана от новия коронавирус, се провали при клиничните тествания, предават БТА и ТАСС, като се позоват на в. "Файненшъл таймс".

Изданието на свой ред се позовава на публикация, появила се за известно време на сайта на Световната здравна организация (СЗО).

В статия на британското издание се казва, че при направените в Китай клинични тествания е станало ясно, че препаратът не подобрява състоянието на болните и не намалява броя на патогенните микроорганизми в кръвта им. Според "Файненшъл таймс" в изследванията са взели участие 237 души, от които 158 доброволци са получили "Ремдезивир". Употребата на препарата при част от пациентите е довела и до страничен ефект, като при 18 от тях се е наложило подаването на медикамента да бъде прекратено.

"Файненшъл таймс" цитира изявление на Световната здравна организация, в което се казва, че информацията за направените тествания, която е в етап на експертна оценка, е била публикувана на сайта на СЗО погрешка.

"Черновата бе предоставена на СЗО от авторите на изследването, бе публикувана случайно на нашия сайт и бе изтрита веднага щом забелязахме грешката", заяви базираната в Женева организация.

Компанията, разработила "Ремдизивир", "Гилеад сайънсис", заяви, че клиничните изпитания са били направени при некоректни условия.

"Важно е да се отбележи, че поради предсрочното прекратяване на изследването заради малкия брой доброволци то не придоби достатъчен мащаб, за да направи възможно правенето на статистически значими изводи", изтъква компанията в изявление, цитирано в статията на "Файненшъл таймс".

Досега се смяташе, че Ремдезевир може да помогне в борбата с епидемията. Турция лекува пациенти с COVID-19 с преливане на кръвна плазма Американският фармацевтичен гигант, който произвежда лекарството, веднага оспори резултатите.

СЗО каза, че данните все още са предварителни, но изследването сочи, че при лекуването на пациенти с този или с други медикаменти смъртността на практика била еднаква.

 По последни данни пандемията от новия коронавирус е отнела живота на най-малко 186 462 души от появяването си през декември в Китай, предаде Франс прес, като се позова на официални данни.

Случаите на заразяване са над 2 675 050 в 193 страни и територии. От тях 708 400 се смятат за оздравели.

Починалите през изминалото денонощие са 4576, а новите случаи на заразяване са 68 017.

Страните с най-много нови смъртни случаи са Великобритания (616 смъртни случая), Съединените щати (595) и Франция (516).

Съединените щати са най-тежко засегнатата от коронавируса страна както по брой заразени (856 209), така и по брой на смъртните случаи (47 178). Втората най-засегната страна е Италия със 189 973 заразени и 25 549 смъртни случая. След тях се нареждат Испания (213 024 заразени, 22 157 смъртни случая), Франция (158 183 заразени, 21 856 смъртни случая) и Великобритания (138 078 заразени, 18 738 смъртни случая).

В Китай, където в края на декември започна пандемията, заразените са общо 82 798, а смъртните случаи - 4632.