Още нямаме сензация. Има начални данни за утвърдено лекарство срещу краста, което е познато от повече от 50 години и е утвърдено от Американската агенция по лекарствата (FDA). Това, което се вижда от научната литература, е, че наистина има изключително добро действие in vitro върху вирус, но това не е достатъчно. Такова унищожително действие in vitro имат и спирта, и бензина. Това коментира кардиологът проф. Иво Петров пред Нова тв относно възможностите лекарство да има сериозен ефект в лечението на COVID-19.

"Въпросът е, че този агент трябва да бъде доказан, че в достатъчно добра концентрация, се постига в клетките и плазмата, т.е. в кръвта, така че да може да бъде ефикасен спрямо вируса. Първоначалните изследвани върху мишки са позитивни за вируса SARS, който е образно казано братовчед на COVID-19, за който сега също вървят проучвания върху мишки. FDA стимулира да се направи проучване сред доброволци, а после и с рандомизация", каза още проф. Петров.

"Дали лекарството срещу краста може да бъде включено в списъка на медикаментите с антивирусно действие, които присъстват в клиничните ръководства сега, ще отнеме между 3 и 6 месеца, за да има категорични данни", обясни проф. Петров.

Единственият начин да се прилага на пациенти сега е, ако имат писмено инфомирано съгласие от него и близките му и това е част от клинични проучване.