Разузнавателни и ударни кораби, както и брегови ракетни комплекси на руския Черноморски флот, са поставени на дежурство във връзка с учението на кораби от НАТО в Черно море. Това съобщи днес на пресконференция Националният център за управление на отбраната на Руската федерация към министерството на отбраната в Москва, предаде ТАСС.

Румънски медии съобщиха преди няколко дни, че "Морски щит" е най-голямото многонационално военно учение в териториалните води на Румъния и в международните води на Черно море.

За да може да реагира бързо при евентуални непредвидени ситуации Черноморският флот на Русия изпълнява "комплекс от мерки за контрол над действията на корабите от НАТО". В определени зони от акваторията дежурят разузнавателни кораби, корабни ударни групи, брегови ракетни комплекси "Бастион" и "Бал", самолети от морската авиация, посочиха руските военни.

Днес в югозападната част на Черно море започнаха маневри на НАТО под името "Морски щит (SEA SHIELD) 2019". В учението участват кораби и авиация от САЩ, България, Гърция, Канада, Холандия, Румъния и Турция, които взаимодействат с представители на въоръжените сили на Грузия и Украйна, напомня ТАСС.

Обединеното военноморско командване на НАТО - МАРКОМ, е изпратило за участие в учението постоянната групировка SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group-2), действаща в Черно море от 28 март 2019 г., която включва кораби от България, Канада, Холандия, Румъния и Турция.

В маневрите участват 14 румънски плавателни съда, 6 военни кораба от България, Канада, Гърция, Холандия и Турция и общо около 2200 военни. Целта на многонационалното учение е да се засили оперативната съвместимост при морски операции.

Гърция и България участват в учението с по един боен кораб.

Румънските военновъздушни сили участват с изтребители МИГ-21 Лансър и Ф-16, а Съединените щати и Турция - с два самолета за морско патрулиране. Румънските сухопътни сили ще се включат с един отряд от Бригада 9 за защита на сухопътните телекомуникации и пристанище Констанца.

На снимката: Тестово изстрелване на ракета от боен кораб на САЩ (архив)