Организацията на Северноатлантическия договор потвърди намеренията си и занапред да поддържа спрямо Русия политика на диалог и възпиране. Това съобщи днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след заседание във Вашингтон на външните министри на страните от алианса, предаде ТАСС.

На въпрос дали в отношенията си с Русия НАТО няма да придаде на диалога по-силен акцент, отколкото на възпирането Столтенберг отговори: "За НАТО и за мен, както и за всички съюзници няма противоречие между между сдържането, отбраната и диалога. Твърдо вярвам, че когато сме силни, когато сме единни, когато се адаптираме към действията на все по-настъпателната Русия, отговаряме на това и можем да водим диалог".

По думите на Столтенберг една от основните причини за поддържането на диалог с Русия, "включително за намаляване на риска, за контрол върху въоръженията, за Украйна и така нататък, се свежда именно до това, че сме единни и показваме повишаване на готовността на своите сили".

"Продължаваме да използваме този двойствен подход, който категорично бе подкрепен от всички съюзници на току-що завършилата среща", заключи генералният секретар на НАТО.

НАТО прави всичко възможно да се превърне в главна геополитическа заплаха, заяви междувременно говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова.