НАТО прави всичко възможно да се превърне в главна геополитическа заплаха. Това заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова по повод 70-та годишнина от създаването на алианса.

На редовния си брифинг Захарова обвини НАТО в агресивни действия като струпване на допълнителни оръжия в Източна Европа, модернизиране на военната инфраструктура в близост до руските граници и постоянно увеличаване на военните разходи на членуващите в алианса държави.

"Съдейки по последните изявления от Вашингтон, където в момента се провежда среща на външните министри от НАТО алиансът и занапред ще нагнетява обстановката в Европа. Такава ескалация на военно-политическото напрежение не е избор на Русия", каза говорителката.

Мария Захарова иронично отбеляза, че е неудобно да се говори за успехите на НАТО във военната история. По думите ѝ, операциите на алианса в Югославия, Афганистан и Либия са донесли само хаос, разруха и жертви сред цивилното население. Според нея присъединяването на източноевропейските страни към НАТО не само не е гарантирало сигурността им, но и е създало нови рискове в района.

Във връзка със 70-тата годишнина на организацията Захарова отправи следното пожелание:

"Вътрешно спокойствие, по-малко нерви, натрапчиви идеи и фобии. Разбира се, бих искала да пожелая и мъдрост, с каквато не се отличават изказванията на ръководството на тази структура".

В заключение Захарова сравни НАТО със секта, в която лидерът насажда на своите последователи абсурдни и нереалистични идеи.