Националната гвардия на Русия купи два автомобила, снабдени с лазер и звукова система за дезориентиране на хора. Това поражда страхове сред опозицията, че техниката може да бъде използвана за разпръсване на мирни демонстранти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Двата минивана, оборудвани с определяна като несмъртоносна система, струват 65,2 милиона рубли (995 250 долара), показва публикувана в интернет заповед за обществена поръчка. От нея става ясно, че те са били доставени през октомври.

Националната гвардия потвърди покупките, но каза, че е погрешно новите системи да бъдат определяни като оръжие. Според нея те са предназначени за осигуряване на звукова и друга намеса при антитерористични операции.

Националната гвардия наред с полицията използва палки за разпръсване на антиправителствени демонстрации и задържа стотици участници в протести, водени от опозиционния лидер Алексей Навални, през последната година.

"При необходимост те могат да използват нещо такова срещу тълпите по улиците", каза съюзничката на Навални Любов Собол, която посочи редица други високотехнологични автомобили за контрол на тълпите, с които разполагат властите.

"Искам да посъветвам служителите на нашето правителство. Научете се да не забранявате демонстрации и да не плашите хората със специални автомобили, а разговаряйте с хората . . . и слушайте какво се казва", заяви тя.