Русия е повредила почти всички топлоелектрически централи и големите ВЕЦ в Украйна по време на масовите ракетни удари, заяви Володимир Кудрицкий, ръководител на "Укренерго".

"След последното нападение на практика нямаме неповредени ТЕЦ и ВЕЦ. Тоест, за да разберете мащаба и това, с което трябва да работим, почти всички големи съоръжения, бяха подложени на ракетни атаки", каза Кудрицки.

Той добави също така, че почти няма неповредени подстанции на "Укренерго". "Това означава, че всяка важна подстанция е била ударена от нещо, а някои са били ударени няколко пъти. Така че мащабът на разрушенията е огромен", казва той.

В същото време ЕС изпитва затруднения с доставките на енергийно оборудване за Украйна на фона на ударите по инфраструктурата, пише в "Файненшъл Таймс".

Източници на изданието от дипломатическите кръгове на ЕС твърдят, че всяка седмица става все по-трудно да се намери необходимото оборудване за функционирането на украинската енергийна система.

Държавната енергийна компания на Украйна съобщи, че прекъсванията на електрозахранването ще продължат, като президентът Володимир Зеленски заяви на гражданите, че консумират повече електроенергия, отколкото има, а директорът на една от местните енергийни компании предупреди, че прекъсванията вероятно ще продължат до март, пише вестникът.

Редовните руски ракетни атаки и нападения с дронове през последните шест седмици бяха насочени специално към електроцентралите и другата критична инфраструктура на Украйна, като намалиха наполовина производствения капацитет на страната в навечерието на зимата, съобщава "Файненшъл Таймс".

Нарастващата загриженост за това как да се поддържа функционирането на енергийната мрежа на страната идва в момент, когато представители на ЕС предупредиха, че въпреки усилията за увеличаване на доставките на оборудване, генератори и други системи, ЕС се бори да отговори на нуждите на Киев предвид атаките на Москва.

"Ние сме в непрекъснат контакт с Комисията и другите държави-членки, за да предоставим възможно най-голяма подкрепа [на Киев]", заяви високопоставен дипломат от ЕС, участващ в усилията за снабдяване на Украйна с критична инфраструктура. "Но всяка седмица става все по-трудно да се намери необходимото оборудване, като се има предвид развитието на ситуацията".

Ако Русия продължи ракетните и безпилотните си обстрели на електропреносната мрежа, Украйна "ще трябва да използва не само почасови стабилизиращи изключвания, но и аварийни изключвания, по време на които може да няма ток за много дълго време", казват в Киев.

На срещата на върха на лидерите на ЕС през октомври блокът се съгласи да увеличи хуманитарната помощ за Украйна, включително за критичната инфраструктура, през зимата. Това стана, след като Полша разпространи подробен списък на спешно необходимото оборудване - включително трансформатори, генератори, прекъсвачи и захранващи кабели - за ремонт на инфраструктурата, повредена от руските ракетни нападения и нападения.

"Продължаващите бомбардировки на украинския енергиен сектор доведоха до разрушаване на ключова инфраструктура", допълва дипломатът от ЕС. "Трябва да мобилизираме повече държави членки", казва той.

Доставките от началото на октомври включват 184 генератора за електроенергия и повече от 800 единици оборудване за поправка на повредени от Русия линии, включително трансформатори за високо напрежение и заваръчно оборудване, заяви служител на Еврокомисията.

Броят и продължителността на прекъсванията на електрозахранването в цялата страна, включително в столицата Киев, се увеличиха през последните дни, когато температурите паднаха под нулата, а в няколко региона падна първият сняг, припомня "Файненшъл Таймс".