От февруари 2022 г. насам Русия е извела от завладените украински територии около 4,8 милиона местни жители, 700 000 от които - деца. Част от непълнолетните са предавани на приемни руски семейства, съобщи руският комисар по правата на децата при президента на Руската федерация Мария Лвова-Белова, цитирана от Радио "Свобода" и БТА.

Други украинчета са в санаториуми в южните части на анексирания полуостров Крим, където, както твърди Москва, родителите им ги изпращали доброволно.

На 17 март Международният наказателен съд в Хага издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и на Белова по обвинения в незаконна депортация в Русия на деца от окупираните украински територии.

В доклад на антидискриминационния център "Мемориал" се отбелязва, че извеждането на деца от непризнатите Донецка народна република и Луганска народна република е започнало още преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, съобщи на 1 август Радио "Свобода".

Лвова-Белова твърди, че извеждането на хора от Запорожка, Херсонска и Харковска област на Украйна, както и от ДНР и ЛНР се налагало от "обстановката на фронтовата линия". Но съгласно Женевската конвенция за защита на гражданското население по време на война, на деца от териториите на бойните действия трябва да бъдат осигурени хуманитарни коридори до безопасна зона в родината им или до друга неутрална държава, припомня Радио "Свобода".

Руските власти започват да прехвърлят украинчета в Ростовска област няколко дни преди началото на инвазията, но по-късно това придобива масов, кампаниен характер. Украинската страна твърди, че в Русия принудително са изведени около 20 000 деца. Експертът на "Мемориал" Олга Абраменко уточнява, че данните от доклада са получени от открити източници и по свидетелства на доброволци.

Киев нееднократно е призовавал Москва да представи списък на децата, изведени в Русия след 24 февруари 2022 г., но руските власти очевидно не желаят да бъде създаден единен механизъм за гарантиране на завръщането им, посочва за Радио "Свобода" юристката от Украинския център за правата на човека ZMINA Алена Лунева. Тя изтъква, че по международното право насилственото извеждане на деца от окупирани територии се смята за престъпление. Съобразно тези норми Русия е задължена да предостави пълни списъци на прехвърлените на нейна територия деца.

Лунева подчертава, че документалните свидетелства за прехвърляне на украинчета отговарят на международното определение за геноцид. Становище, което нееднократно е заявявано в доклади на независими организации и в изявления на Парламентарната асамблея на Съвет на Европа, но Русия продължава тази практика.

Украйна се старае да води поименен списък на изведените в Русия деца. По официални данни до юли 2023 г. са били депортирани и/или принудително изведени 19 592 деца. Списъкът се изготвя по сведения на родители и близки на децата, на местните власти, органите за закрила на детето и други свидетели. Той е публикуван на онлайн платформата "Деца на войната".

Лунева посочва, че с похитените деца се работи, за да бъдат те лишени от национална идентичност. Тя се позовава на проучване на Йейлския университет, където се привеждат факти как руските власти се занимават с "превъзпитание на украинските деца и им налагат проруски нагласи". Юристката подчертава, че единственото, което се е променило след издаването на заповедите за арест от МНС, е това, че руската страна сега дава по-малко публична информация и е станала много по-внимателна в изказванията си.

Единственото, което се промени, са формулировките, отчита Лунева. Сега вместо думата "осиновяване" се използва терминът "временно настойничество". Но това не променя същността - украинските деца както и досега са настройвани срещу родината им. Лунева е уверена, че децата умишлено са използвани в пропагандирането на "непризнаването на украинската идентичност и желанието за пълно унищожаване на съседната страна", цитира я Радио "Свобода".

Украинчетата биват въдворявани в руската реалност, която е напълно отровена от пропагандата, уверена е юристката. Промяната във формулировките, използвани от руските чиновници, отбелязва и експертката от "Мемориал" Абраменко. Тя казва, че в руските образователни институции всичко е пропито от милитаристична идеология: в училищата децата са принудени да участват в т.нар. "Разговори за важното", в някакви дивашки представления с военна униформа.

Украинчетата са подложени на двойно по-голямо изтезание в сравнение с руските ученици, защото са се оказали в обстановка, която явно цели промяна на националното им съзнание. Същевременно съучениците им ги смятат за деца от "вражеска" страна, а след началото на мобилизацията направо за врагове на Русия. Това разказва доброволец, работил с доведените през февруари 2022 г. украинчета в руската Ростовска област.

През април 2023 г. украинският омбудсман Даря Герасимчук участва в специална среща с членовете на Съвета за сигурност на ООН и им показа заснети на видео свидетелства на деца, изпратени в т.нар. оздравителни лагери, включително на територията на Ростовска област. Децата разказват как ги принуждавали да пеят химна на Руската федерация и руски песни, как ги наказвали, ако си говорят на украински или за Украйна, и за ужасните условия, в които били поставени.

През февруари 2023 г. Руската служба на Би Би Си установява, че от руския фонд с президентски грантове почти 3 милиона рубли са били отделени за проекта "Помощ за децата сираци от Донбас" в Ростовска област. Една от задачите на проекта е "организиране на патриотичното възпитание на децата сираци от домове за деца без родители в сепаратистките републики, както и на членовете на приемните семейства с използването на възможностите на донското казачество". В описанието на проекта направо е казано, че на децата, "възпитани в украинската парадигма", трябва са бъдат вменени традициите на патриотизма и руския свят".

Още на 30 май 2022 г. Путин подписва указ за опростяване на процедурата по получаване на руско гражданство от украински сираци и от сираци от ДНР и ЛНР. След това през август същата година Управлението по въпросите на семейството и детството в градската администрация в Краснодар публикува на сайта си съобщение, че над 1000 деца, доведени в Русия от украинския град Мариупол, са били осиновени от руски семейства, съобщава Радио "Свобода".

Посочва се също, че в Краснодар има над 300 деца, подлежащи на осиновяване. Малко по-късно публикацията е изтрита. Украински правозащитници твърдят, че насилствено изведените от Украйна деца са "стотици хиляди", съобщи на 31 юли 2023 г. Радио "Свободна Европа". За настаняването им руските власти са използвали около 100 обекта. Домовете за сираци и интернатите в много руски региони са препълнени. Затова стремежът е депортираните деца възможно най-бързо да бъдат изпратени в семейства. А изискванията на органите за закрила на детето към потенциалните осиновители са смекчени в съзвучие в изключително опростената процедура по осиновяване. Медията отбелязва също, че, от друга страна, издирването на украински деца в Русия от техните родители и настойници е крайно затруднено.

Досега в Украйна са били върнати само 386 деца, съобщава РСЕ. Освен това е установено местожителството на едва 10 513 деца.

Беларуският Червен кръст също участва в извеждането на деца от окупираните украински територии, потвърждава ръководителят му Дмитрий Шевцов.

Британската посланичка в Украйна Мелинда Симънс заяви, цитирана от лондонския в. "Гардиън" на 1 август, че отвличането на деца е част от руски план за омаломощаване на Украйна чрез елиминиране на следващото поколение защитници на страната. Симънс е категорична, че става дума за "целенасочена стратегия за прекъсване на връзката между Украйна и следващото поколение, на което ще се пада да защитава страната", цитира я украинският сайт ArmyInform.

Посланичката нарича депортацията на украинчета част от руската "хибридна инвазия" в Украйна. Тя посочва, че децата, похитени или държани от Русия, са "обект на изключително и безмилостно по обхват промиване на мозъка", което "създава психологическа бариера между децата и техните родители".

Това, според посланик Симънс, означава, че Украйна не само трябва да открие и върне децата при семействата им. Страната "наследява" и проблема, свързан с преодоляването на вредите от това промиване на мозъка.

Симънс каза, че вече има случаи на завърнали се деца, които са започнали да вярват, че инвазията срещу родината им е оправдана.

Във февруарския доклад на Йейлския университет се посочва, че от началото на войната деца, някои от които ненавършили 4 месеца, са били отведени от окупирани райони в 43 лагера из цяла Русия, включително на анексирания полуостров Крим и в Сибир, за "проруско патриотично и военно обучение".

Най-малко в два от тези лагери датата на отпътуване на децата е била забавяна със седмици, а в други два завръщането в Украйна е отложено за неопределено време. Видеоклипове, публикувани от управата на лагерите, показват как децата изпълняват руския химн и веят руски знамена. В други видеа учители им говорят за нуждата да променят разбирането си за руската и съветската история.

Всичко това е част от разказ, който е наистина ужасен, казва посланик Симънс. Той е ужасен на всяко възможно равнище, заключава британският дипломат.

Пределно ясно е, че ако откраднеш деца от родината им, ти го правиш, за да потиснеш идеята, че има жизнеспособно следващо поколение, което ще защитава страната, обобщава посланикът на Обединеното кралство в Украйна Мелинда Симънс.