Южнокорейски гражданин е бил задържан в Русия по подозрения за шпионаж, предадоха световните агенции и БТА.

Агенция ТАСС цитира източник от правоохранителните органи, който съобщи, че лицето, идентифицирано като Пак Вон-сун, е задържано във Владивосток, преди да бъде прехвърлено в Москва за "следствени действия".

Според ТАСС, Пак Вон-сун е бил задържан в началото на годината и в края на февруари е изпратен в следствения изолатор "Лефортово" в Москва. В понеделник съдът в Лефортовския район на руската столица е удължил срока за задържане на южнокорееца с три месеца, до 15 юни.

Според данните на източника на ТАСС в правоохранителните органи Пак Вон-сун е предавал държавни тайни на чуждестранни специални служби. Материалите по делото срещу него са с гриф "съвършено секретно".

Това е първият подобен случай срещу южнокорейски гражданин, отбелязва руската агенция.

Южнокорейското външно министерство не е отговорило на молбата за коментар, изпратена от Ройтерс.

Русия смята Южна Корея за "неприятелска" държава, защото Сеул подкрепи западните санкции срещу Москва, наложени заради войната ѝ в Украйна.

Същевременно Русия развива близки отношения със Северна Корея, която, според САЩ, предоставя боеприпаси на Русия. Както Москва, така и Пхенян отхвърлят твърденията, макар и двете да са се ангажирали да засилят военното сътрудничество помежду си.