Агенция Ройтерс разсъждава върху въпроса кои хора могат да станат обект на евентуална сделка за размяна на затворници между САЩ и Русия, предаде БТА.

Ройтерс припомня, че миналата седмица руският президент Владимир Путин намекна, че е възможно журналистът от в. "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, който е задържан в Русия и срещу когото има повдигнати обвинения в шпионаж, да бъде разменен за руснак, намиращ се в чуждестранен затвор. По-рано Ройтерс отбеляза, че става дума за това Германия да освободи Вадим Красиков, който през 2019 г. бе обвинен в убийството на чеченски дисидент в Берлин.

Съединените щати настояват да бъде освободен още един техен гражданин - Пол Уилан.

Във вторник Кремъл отказа да коментира дали се готви размяна, като изтъкна, че евентуална сделка е възможна само при условия на "тишина".

"Тeзи въпроси обичат тишината и могат да се решават само тихо. Ето защо, в наш интерес, както и в интерес на американската страна, на заинтересованите страни, е по-добре всичко това да се разреши тихо", говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос дали в момента се работи по размяна на затворници.

Кои са американците, задържани в Русия, и руснаците, намиращи се в чужбина, които Москва би искала да върне у дома, пита Ройтерс и дава примерен списък на хора, които биха могли да станат част от подобна договорка:

Еван Гершкович

Еван Гершкович е американски журналист от в. "Уолстрийт джърнъл", който бе арестуван през март миналата година в Екатеринбург. Повдигнати са му обвинения в шпионаж.

Откакто бе задържан, Гершкович се намира в московския затвор "Лефортово". Все още не е насрочена дата за делото срещу него за шпионаж.

Гершкович в съдебна зала на руски съд

Снимка: AP/БТА

Пол Уилан

Пол Уилан е бивш американски морски пехотинец, който има американски, британско, ирландско и канадско гражданство. Той бе арестуван в Русия през 2018 г. През 2020 г. бе осъден на 16 години затвор за шпионаж.

Снимка: AP/БТА

Алсу Курмашева

Алсу Курмашева е базирана в Прага журналистка от Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" - медия, която бе категоризирана като чуждестранен агент.

Курмашева, която е с двойно американско и руско гражданство, беше арестувана в Казан през октомври, след като бе пристигнала в Русия през май, за да посети възрастната си майка. Първоначално ѝ бе предявено обвинение за това, че не се регистрирала като чуждестранен агент. През декември срещу нея бе заведено ново дело - за разпространяване на невярна информация за руските въоръжени сили.

Снимка: Официален акаунт на Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" в "Екс"

Вадим Красиков

Вадим Красиков е руски гражданин, който излежава доживотна присъда в германски затвор заради убийството през 2019 г. в берлински парк на чеченско-грузински дисидент.

Руснакът Вадим Красиков (вляво) и американският журналист Еван Гершкович, предложени от Москва за евентуална размяна на затворници

Снимка: УНИАН/БТА

В интервюто си с американския журналист Тъкър Карлсън миналата седмица Путин намекна, че Еван Гершкович може да бъде освободен в замяна на освобождаването на Красиков. Руският президент, че има един човек, който лежи в затвора, защото "по патриотични подбуди е елиминирал бандит в една от европейските столици".

Запитан от журналисти дали лицето, споменато от Путин, наистина е Вадим Красиков и дали е свързано с руските специални служби, Дмитрий Песков на 9 февруари заяви: "Ще оставя този въпрос без отговор". "Президентът се изрази много ясно и каза какво има предвид след въпроса на Тъкър Карлсън относно Гершкович", добави Песков.

От своя страна Владимир Путин спомена в интервюто си случая с "патриота, ликвидирал" в Европа човек, който е "рязал главите" на руски войници, пленени в Кавказ. Той не каза дали този убиец е действал по руска заповед.

След интервюто на Путин говорител на германското правителство два пъти отказа да отговори на въпроси дали се водят преговори за размяна на руски наемен убиец, излежаващ доживотна присъда в германски затвор, предаде Ройтерс на 9 февруари.

"Не мога да кажа нищо по тази тема", каза заместник-говорителката на германското правителство Кристиане Хофман, когато беше попитана дали Русия е предложила подобна размяна.

"Моля ви, не бих искала да коментирам този конкретен случай", добави говорителката, запитана дали Германия е в контакт със САЩ по този въпрос.

Владимир Дунаев

Владимир Дунаев е руски гражданин, който лежи в американски затвор, докато очаква присъда по обвинения за киберпрестъпления. Застрашен е от максимална присъда от 35 години затвор на съдебно заседание, което е насрочено за 20 март.

Роман Селезньов

Роман Селезньов, който е син на руски депутат, бе признат за виновен от американски федерален съд през 2016 г. за извършването на кибератака срещу хиляди американски компании. През 2017 г. той бе осъден на 27 години затвор, което е най-дългата присъда, свързана с хакерство, налагана в САЩ. Същата година Селезньов се призна за виновен по още две обвинения.