Белият дом защити днес сделката за размяна на затворници между САЩ и Иран, която предизвика критиките на републиканците.

В същото време президентската администрация заяви, че Ислямската република няма да получи смекчаване на американските санкции в резултат на споразумението, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В понеделник САЩ вдигнаха част от санкциите, позволявайки трансфера на 6 млрд. долара замразени ирански активи от Южна Корея на Катар - необходима стъпка за осъществяването на обявената по-рано размяна на затворници с Ира.

"Това не е някакво плащане. Това не е откуп. Това не са пари на американските данъкоплатци. Не сме вдигнали нищо от санкциите си срещу Иран", каза пред журналисти говорителят на Съвета за сигурност към Белия дом Джон Кърби.

Точно преди месец, на 14 август, стана известно, че петима американски граждани, задържани в Иран, са били прехвърлени от техните затвори, за да бъдат поставени под домашен арест. Това бе първата стъпка в евентуално споразумение, което включва размразяване на милиарди долари замразени активи на Техеран, съобщиха тогава световните агенции.

Петимата американци бяха осъдени за шпионаж, а домашният им арест беше хотел, прехвърлени в него насред продължаващите преговори за освобождаването им.

Вашингтон и Техеран договориха домашен арест за четирима от петимата американски затворници в Иран да бъдат освободени под домашен арест. По това време на петия от тях вече беше наложена въпросната по-лека мярка за неотклонение.

Американците ще могат да напуснат Ислямската република, след като Южна Корея размрази ирански активи в размер на 6 млрд. долара. САЩ блокираха тези средства, спечелени от продажбата на въглеводороди от Иран, съгласно американските санкции, съобщиха агенциите на 14 август.

Техеран отдавна се опитва да постигне съгласието на Вашингтон за размразяване на близо 10 млрд. долара замразени ирански активи и сделката е голяма крачка в тази посока.

Сред освободените американски граждани са бизнесмените Сиамак Намази и Емад Шарги, както и природозащитникът Морад Тахбаз, който има и британско гражданство, заяви Джаред Генсър, представител на адвоката на Намази. Самоличността на останалите освободени не бе разкрита.

На 21 август южнокорейски медии съобщиха, че ирански активи, замразени в Южна Корея, са били прехвърлени седмица по-рано в Швейцарската централна банка, за да бъдат превалутирани и трансферирани към Иран.

Швейцарската национална банка планира да превалутира в долари и евро 6-те милиарда вона, които държи, като конвертира ежедневно по 300-400 милиарда вона (220-300 милиона долара) през следващите пет седмици. 

На 12 септември американското правителство разчисти пътя за освобождаването на петимата, след като издаде разрешение на международни банки да прехвърлят на Техеран 6-те милиарда долара. Парите бяха прехвърлени в специална сметка в Катарм до която Техеран има достъп. Иран ще може да ги използва за покупки на хуманитарни стоки като храни и лекарства.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси заяви, че освободените ирански активи ще бъдат използвани за увеличаване на вътрешното производство, предаде Ройтерс, цитирайки полуофициалната информационна агенция ИСНА.

Заради многобройните американски санкции срещу международни банки, свързани с транзакции в полза на Иран, няколко европейски страни се въздържаха от участие в прехвърлянето на шестте милиарда долара.

Като част от сделката САЩ трябва да освободят (вече може да са го направили) няколко ирански граждани от американските затвори.