Кремъл обяви, че евентуална размяна на затворници със САЩ може да бъде извършена само без да се вдига шум, което означава, че няма да даде информация за хода на преговорите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

САЩ полагат усилия за освобождаването на бившия морски пехотинец Пол Уилан и репортера Еван Гершкович, които се намират в руски затвори по обвинения в шпионаж. И двамата отричат тези обвинения. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви вчера, че е разговарял с Уилан по телефона.

Запитан дали в момента се работи по размяна на затворници, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков повтори думите на руския президент Путин от последното му интервю - че "тeзи въпроси обичат тишината и могат да се решават само тихо. Ето защо, в наш интерес, както и в интерес на американската страна, на заинтересованите страни, е по-добре всичко това да се разреши тихо".

Руският държавен глава Владимир Путин намекна миналата седмица в интервю с американския журналист Тъкър Карлсън, че за освобождаването на Гершкович Москва може да поиска Германия да освободи Вадим Красиков, който през 2019 г. бе обвинен в убийството на чеченски дисидент в Берлин.

Същевременно прессекретарят на Кремъл отговори отрицателно на въпроса, дали е истина съобщението на Ройтерс, че чрез посредници руският президент Владимир Путин е предлагал на САЩ примирие в Украйна и то е било отхвърлено.