Четиримата европейски депутати критикуваха милицията за ареста, съпроводен с насилие, на лидера на опозицията и бивш вицепремиер Борис Немцов и други демонстранти, предаде АП, цитирана от БТА.

Хайди Хаутала, председател на подкомисията по човешки права в Европейския парламент, окачестви като нарушение извършения арест на Немцов. Милиционери с палки грубо изблъскаха нейния колега Тайс Берман, холандски евродепутат. "Това е поразителен начин за справяне с демокрацията, това е шокиращо", каза холандецът пред АП.
Десетки милиционери бяха направили плътен кордон около Триумфалния площад, не който трябваше да се състои демонстрацията. Арестувани бяха около 70 човека. Милицията задържа 60 души на подобен протестен митинг в Санкт Петербург.
По информация на агенция Интерфакс задържаните са над 100, предаде "Фокус". Те са били освободени, предадоха руските медии.

Вчера руският премиер Владимир Путин заяви, че милицията ще предотвратява всякакви протести на опозицията, ако дисидентите не получат официално разрешение за митинг - нещо, което по правило властите им отказват. "Ще бъдете бити по теметата с палки. Това е положението", каза Путин, цитиран от БТА.

Опозиционни протести в Русия има на всяко 31-о число от месеците. Участниците в тях настояват да бъдат отменени законодателните ограничения върху правото на събиране, гарантирано от член 31 на конституцията на Руската федерация, припомня АП. Агенцията допълва, че четиримата евродепутати са в Русия за предвидените за утре възпоменателни прояви за годишнината от терористичното нападение срещу училището в Беслан през 2004 г., в което загинаха 334 души.