Това съобщи говорителят на украинския Национален съвет по сигурност и отбрана Андрий Лисенко, цитиран от АП и Ройтерс.

По думите му, украинският щурмови самолет е бил свален през нощта в сряда в резултат на ракетна атака от руски изтребител, а пилотът е катапултирал успешно и е оцелял, съобщиха БНР и БТА, като се позоваха на световните агенции.

"Военен самолет от военновъздушните сили на Руската федерация извърши ракетна атака срещу украински военен самолет СУ-25, докато той изпълняваше задачата си над територията на Украйна", посочи в Туитър Националният съвет по сигурност и отбрана на Украйна, цитиран от БНР.

Засега от руска страна няма коментар на обвинението.

Андрий Лисенко съобщи още, че група ранени украински войници са се озовали по принуда на територията на Русия, предаде ИТАР-ТАСС. По думите му групата е от 17 войници, които са получили наранявания и е било решено да потърсят медицинска помощ в най-близката болница. Такава е имало отвъд границата с Русия.

Украинските власти вземат "всички възможни мерки" за връщането на бойците, посочи Лисенко.

Проруските сепаратисти пък заявиха, че вчера са обстрелвали два правителствени изтребителя "Су-25".

Преди дни пък украинският държавен глава Петро Порошенко обвини Русия, че нейни войници се сражават на страната на сепаратистите в източните региони. Москва отхвърля твърденията, че подкрепя бунтовниците и че подклажда напрежението в Украйна.

АФП припомня, че Киев обвинява Москва и за свалянето на украински военнотранспортен самолет "Ан-26" в понеделник недалеч от руската граница. Тогава четирима от екипажа на машината бяха спасени, двама попаднаха в плен на бунтовниците, а други двама загинаха.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За сваления малайзийски пътнически самолет