За целта блогърът настоя пред Върховния съд делото "Кировлес", по което бе осъден, да бъде преразгледано въз основа на решението от 5 юли на Европейския съд по правата на човека.

Европейският съд се произнесе по жалба от Навални и обявения за негов съучастник Пьотр Офицеров.

Магистратите в Страсбург отказаха да обявят за политическо делото за злоупотреба със средства на руското държавно горско предприятие "Кировлес", по което Навални и Офицеров получиха условни присъди и бяха глобени.

Обаче Европейският съд призна, че "има връзка" между антикорупционната дейност на Навални и "стремежа" на федералното следствие да го обвини.

Той реши, че спрямо двамата осъдени е било нарушено правото на справедлив процес. Освен това руските власти трябва да им изплатят общо над 87 хиляди евро.

Адвокати на Навални са поискали съдействие от Комитета на министрите на Съвета на Европа, пише "Комерсант". Те изтъкнали, че ако делото не бъде преразгледано, блогърът не може да се кандидатира.

Юристите обясняват:

"Без натиск от Комитета на министрите едно повторно отваряне на делото ще бъде чиста формалност, а (руският) Върховен съд ще пренебрегне изводите на Европейския съд и ще остави присъдата без промени, както е правил в подобни случаи при политически оцветените дела срещу Михаил Ходорковски и Алексей Пичугин."

Докато изтече условната му петгодишна присъда, постановена през 2013 г., Навални няма право да участва в избори, а след това също няма да може, тъй като съдимостта му няма да бъде погасена. Това ще стане след още пет години.

Освен това законът за президентските избори допуска наказани за тежки престъпления да се кандидатират чак 10 години след погасяване на съдимостта. Следователно опозиционерът не може да участва в избори до 2033 година.

Комитетът на министрите ще разгледа въпроса в края на септември по данни от сайта на Съвета на Европа.