Учения на Балтийския флот, въздушно-десантните войски и военновъздушните сили на Русия започнаха в Калининградска област под ръководството на командващия войските на Западния военен окръг, заяви днес Министерството на отбраната, цитирано от ИТАР-ТАСС, цитирано от БТА.

"Ученията се провеждат едновременно със започналите в Европа международни учения "Саблен удар 2014" и "Балтопс 2014", каза министерството.
Маневрите на НАТО "Саблен удар 2014" се провеждат в Литва, Латвия и Естония от 9 до 20 юни, а "Балтопс 2014" - в Балтийско море от 6 до 21 юни, отбелязва ИТАР-ТАСС.

"Количеството на включените в ученията в Калининградска област сили и средства на министерството на отбраната на Русия е съпоставимо с количеството на личния състав, въоръжението и военната техника, задействани в пограничните учения, провеждани от страна на НАТО", се казва в изявлението на Министерството на отбраната.

В руските учения участват корабни формирования, подразделения на въздушно-десантните войски и морската пехота, съединения на противовъздушната отбрана, изтребители-бомбардировачи "Су-34", вертолети "Ми-24" и бомбардировачи "Ту-22М3", уточни министерството.

В натовските учения край латвийската столица Рига са включени близо 4700 войници и 800 военни транспортни средства от Великобритания, Канада, САЩ, Финландия и Полша.

"Ученията са много важни предвид на настоящата обстановка в областта на сигурността", заяви пред журналисти латвийският министър на отбраната Раймондс Вейонис.

Русия остро разкритикува маневрите, наричайки ги "демонстрация на враждебни отношения", според руския заместник-министър на отбраната Владимир Титов, цитиран от агенция Интерфакс.

САЩ изпращат нови бомбардировачи в Европа

Военновъздушните сили на САЩ изпратиха два ядрени бомбардировача Б-2 със системи "стелт", които ги правят невидими за радарите, в британската база Феърфорд, западно от Лондон за военни учения със съюзници от НАТО.

Това кратковременно и отдавна планирано учение е "нова демонстрация на непоклатимия ни ангажимент към алианса", заяви говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън, цитиран от Франс прес и БТА.

В британската база двата Б-2 са се присъединили към трите американски стратегически бомбардировача Б-52, които са в базата от 4 юни.

Дислоциране на бомбардировачи Б-2 в чужбина се прави изключително рядко, тъй като САЩ държат да запазят тайната на тези самолети, от които притежават само 20, отбелязва АФП.

Китай се включва в маневри, организирани от САЩ

Китайските военноморски сили ще участват в следващите многонационални учения RIMPAC (Името на ученията е съкратено от английското Rim of the Pacific), предаде Франс прес, като се позова на "Вестника на Китайската народоосвободителна армия".

Ученията в Тихия океан са насрочени за средата на юни и в тях ще се включат 20 страни. Пекин ще изпрати четири кораба. Те ще се присъединят към американски кораби край Гуам, преди да се отправят към Пърл Харбър на Хавайските острови.

Решението на Китай да участва за първи път в традиционните учения в региона идва в момент, когато Пекин има няколко териториални спора с азиатските си съседи Виетнам, Япония и Филипините. Последните две страни са съюзници на САЩ.