Вот на недоверие, внесен от опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) срещу правителството на малцинството на Национално-либералната партия (НЛП), беше гласуван днес от румънския парламент, съобщава Аджерпрес, цитиран от БТА.

Вотът е бил подкрепен от 261 парламентаристи при необходими 233 гласа, съобщи временният председател на СДП Марчел Чолаку.

Вотът на недоверие, озаглавен "Правителството на Орбан и НЛП - приватизация на румънската демокрация", беше внесен, след като кабинетът пое отговорност пред парламента за преминаване към избор на кметове в два кръга миналата седмица. Тази процедура позволява даден закон да бъде приет без парламентарно обсъждане, ако в срок от три дни не бъде внесен вот на недоверие.

По време на дебатите преди гласуването премиерът Лудовик Орбан обвини парламентаристите от СДП, че "са родени от химикалката на (бившия лидер на СДП) Ливиу Драгня", на когото са "слугували" три години. "Няма да се оставя да бъда съден от вас", подчерта премиерът, цитиран от Медиафакс.

На свой ред временният председател на СДП Марчел Чолаку заяви в речта си, че за три месеца правителството на Орбан е създало "хаос и нестабилност" и затова трябва да си отиде, предаде Аджерпрес.

"Дневният ред на НЛП представлява злоупотреба с власт, потъпкване на демокрацията, (. . .) затягане на коланите за румънците. Нищо за хората, нищо на непосредствените им нужди (. . .) Няма заплати, няма надбавки и пенсии. Само за три месеца това правителство създаде хаос и нестабилност. Затова трябва да си отидете, г-н Орбан", подчерта Чолаку.

Румънското правителство е приело 25 извънредни постановления снощи на деветчасово заседание-маратон, продължило почти до полунощ - в навечерието на гласуването за вот на недоверие, съобщава в. "Адевърул".

Едно от приетите постановления се отнася до определяне на конкретни мерки, в случай че се стигне до предсрочни избори.

Премиерът Орбан заяви, че ръководеното от него правителство е действало напълно прозрачно и няма никакъв проблем с приемането на 25 извънредни постановления наведнъж.

"Румънците не очакват нищо от парламента, доминиран от Социалдемократическата партия. Очакват от правителството да решим проблемите на Румъния", подчерта премиерът.

Сайтът Зиаре цитира омбудсмана Ренате Вебер, която заяви, че е "безпрецедентно" това, което се случило на правителственото заседание снощи, и че ще анализира всичките 25 постановления, които са били приети.

"Това е безпрецедентен случай, аз не си спомням друга такава ситуация, в която да са приети толкова много извънредни постановления на едно заседание", изтъкна тя.

Вебер посочи, че всеки един от нормативните актове ще бъде анализиран. "Ако установим, че някои от тях засягат пряко или непряко основните права и свободи, очевидно ще сезираме Конституционния съд", отбеляза омбудсманът.