Генералът не уточни какъв брой ракети предстои да бъдат купени, нито даде повече подробности за покупката, отбелязва "Адевърул", цитиран от БТА.

Аджерпрес цитира държавния секретар в министерството на отбраната Флорин Лазар Владика, който казва, че тази година ще бъде стартирана процедурата за покупка на батареи ракети Пейтриът, както и ракетни системи HIMARS и бронирани бойни машини 8x8.

Същевременно министерството на отбраната съобщи, че в периода юни-август тази година в района на Черно море ще се състоят 18 международни военни учения, в които ще участват 40 000 военни от над 20 страни.

Сред предстоящите учения министерството споменава "Noble Jump", което ще се състои през юни и ще тества способността за прилагане на плана за действие за осигуряване на оперативния капацитет на НАТО в Румъния и България.

А учението "Saber Guardian" 2017, едно от най-големите учения в този регион, ще се проведе през юли в Румъния, България и Унгария с участието на над 25 000 военни и 3000 технически средства от над 20 страни съюзнички и партньорки под ръководството на сухопътните сили на САЩ в Европа.

В. "Ромъния либера" цитира изявление на командващия сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис, който казва в интервю за сайта Нюз.ро, че Румъния е "чудесен съюзник" и "лидер в рамките на НАТО", но е необходимо да продължи усилията за модернизация на армията си.

"Румъния е лидер в алианса, намира се в една толкова важна от стратегическа гледна точка зона, на западния бряг на Черно море. Румъния предлага разузнавателни възможности, военноморските сили на Румъния, военновъздушните й сили са важни елементи на алианса и мисля, че останалите 27 страни членки признават това", посочи американският военен.

В. "Адевърул" отбеляза, позовавайки се на специализираното издание "Противовъздушна и противоракетна отбрана в Европа" ("Air and Missile Defense in Europe"), че тази година за първи път разходите за отбрана на Румъния ще превишат прага от 3 милиарда долара, повече от бюджетите за отбрана на Унгария и Чехия взети заедно.