Руанда е затворила част от границата си с Демократична република Конго, където епидемията от ебола, продължаващата цяла година, вече е убила повече от 1800 души, предаде Би Би Си.

Най-малко двама души са загинали от вируса през последния месец в претъпкания граничен град Гома*.

Това е най-тежкото огнище на ебола в историята на Конго, като заразените са поне 2700 души.

Ситуацията се усложнява от местните конфликти, при които често потърпевши стават здравни работници.

Всеки ден се докладват по около 12 нови случая на заразени в Конго, съобщи Световната здравна организация (СЗО).

Границата беше затворена, "за да се избегнат ненужни преминавания" към Гома, заяви Жилбер Хабаяримана, кмет на област Рубаву в Западна Руанда, която граничи с Гома.

"Ние внимателно наблюдаваме ситуацията в Гома, границата може да бъде отворена по всяко време, когато ситуацията се подобри", заяви той пред Куизизо Замба от Би Би Си.

На 26 юли Световната здравна организация съобщи за втори епидемичен взрив на ебола в североизточния регион Бени на ДР Конго. Над половината от новите случаи на заразата през последните седмици са в здравната зона Бени, където преди около година също бяха регистрирани много случаи на ебола в продължение на няколко седмици, посочва базираната в Женева СЗО.

Организацията обаче подозира, че една четвърт от всички случаи може би остават нерегистрирани, тъй като хората умират, но техните близки не знаят, че става дума за ебола.

Ебола и хадж

Саудитска Арабия престана да издава визи на хора от ДР Конго заради епидемията от ебола там, макар че СЗО засега не препоръчва да се налагат ограничения за пътуване, предаде АП, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че някои мюсюлмани от Конго имат намерение да участват в ежегодния хадж - поклонението на светите за исляма места в Саудитска Арабия - следващия месец. В писмо от саудитското външно министерство до посолството на Конго в Рияд, получено от АП и датирано от сряда, се казва, че кралството е решило да защити поклонниците и всички останали от евентуално пренасяне на заразата. Писмото се позовава на решението на СЗО, прието този месец, да обяви взрива от ебола в ДРКонго за глобална извънредна здравна ситуация.

По същия начин - с визови забрани, Саудитска Арабия реагира и при епидемията от ебола в Западна Африка преди няколко години.

*Гома е град в източната част на Демократична република Конго. Градът е столица на провинция Нор Киву и е разположен на 1 километър от границата с Руанда. Според преброяването през 2004 г., населението на Гома е приблизително 250 000 души, а през 2012 година вече наброява 1 милион.