Епидемията от Ебола в Западна Африка - най-сериозната от идентифицирането на вируса, официално приключи, след като бе оповестено, че той вече не се разпространява в Сиера Леоне, заявиха вчера от Световната здравна организация, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вестта на СЗО бе приета с облекчение, но и предпазливо. На 14 януари, след края на разпространението на вируса в съседна Либерия, бе регистриран нов случай на Ебола в Сиера Леоне, след като това не се бе случвало там от 7 ноември м.г.

След като започна през 2013 г. в Габон, епидемията от Ебола се разпространи в Либерия и Сиера Леоне, а след това в Нигерия и Мали. За две години обхвана 10 страни, сред които Испания и САЩ, като според официалните данни е предизвикала смъртта на 11 316 души, около 4000 от които в Сиера Леоне.

Болестта не е победена

Правителството на Гвинея съобщи днес, че двама души в африканската страна са дали положителни проби на тест за Ебола, предадоха световните агенции. Говорителят на националния координационен съвет за борба с болестта Ибрахима Сила каза, че има още три случая, в които се очаква същият резултат.

Гвинея бе обявена за свободна от Ебола на 29 декември. В края на март трябваше да бъде отбелязан краят на 90-дневния период на наблюдение след епидемията.

Тъжна равносметка

Най-смъртоносната в историята епидемия от Ебола уби над 11 300 души, главно в три западноафрикански страни - Сиера Леоне, Либерия и Гвинея.

Регистрирани са 28 639 случая на Ебола, близо половината от които в Сиера Леоне.

В комюнике на СЗО се отбелязва, че в тези три страни бяха концентрирани над 99 на сто от случаите на Ебола.

Смъртността бе 7 пъти по-голяма в сравнение с общия брой на смъртните случаи при всички епидемии от Ебола от идентифицирането на вируса в Централна Африка през 1976 г.