Г-жа Чан представи в Женева своя доклад на 70-ата годишна сесия на Световната здравна асамблея, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"На света не му провървя особено през 2014 година, когато избухна епидемията от Ебола, обхванала на практика цялото население на Либерия, Гвинея и Сиера Леоне. СЗО прекалено мудно осъзна, че този вирус, от момента на своето първо появяване в Западна Африка, ще се държи по различен начин в сравнение с предишните си огнища на разпространение а Централна Африка. Там той беше вече известен и срещу него бяха отработени мерки за реагиране", каза Маргарет Чан.

Но тя отбеляза, че все пак са били взети мерки и СЗО е внесла поправки в своя курс. Три огнища на разпространение са били взети под контрол, била е произведена и първата ваксина, обезпечаваща съществена защита.

Генералният директор на СЗО Маргарет Чан, която завършва своя последен мандат, направи обзор на 11-те години, в които тя оглавяваше тази агенция на ООН.

По нейните думи днес светът е по-добре подготвен, но не и достатъчно, за да се справи с епидемиите.

"Обещах ви да работя неуморно, това и направих!", заяви г-жа Чан пред Световната здравна асамблея, която се откри днес и ще продължи до 31 май. 194-те страни-членки ще трябва да изберат нов генерален директор на СЗО.

Г-жа Чан изтъкна в доклада си, че хронологията на ХИВ, на туберкулозата и на маларията показва пряка зависимост между променените технически стратегии на СЗО с ограничаването на тези болести.

Тя отбеляза и напредъка на СЗО в борбата срещу тропическите болести, като елефантиазата и онхоцеркозата, които могат да бъдат елиминирани в близко бъдеще.