"Идеално ще бъде създаването на независима държава, в която този етнос ще може да бъде полезен", изтъкна лидерът на Словашката национална партия, която бе в правителството от 2006 г. до 2010 г., а днес разполага със седем депутати в еднокамарния 150-местен парламент, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Те се разбират най-добре помежду си", допълни Слота, известен с антиромската си и антиунгарска позиция. Според него тази общност "няма нищо общо с природата и жизнената философия на славяните".
"Ние изобщо не се сближихме през изминалите векове", подчерта той и призова за по-стриктен подход към ромите, включително интернати за ромските деца.

Изявлението на Слота предизвика дълбокото възмущение на правозащитни организации в Словакия.
"Ако ромите искат собствена държава, сами ще стигнат до тази идея, но не желаят това", заяви за АФП Александър Патколо от Словашката ромска инициатива.

Близо 89 000 роми живеят официално в страната с население 5,4 милиона жители, сочат резултатите от националното преброяване през 2001 г., но реалният им брой е много по-висок, смятат експерти.

Това не е първият случай, при който изявление на Ян Слота предизвиква скандал. През 2008 г. той провали предвидена официална среща на премиерите на Словакия и Унгария, след като окачестви унгарския крал Щефан, който е почитан като светец в Унгария, с думите "шут на кон от Будапеща".