"Нападенията през последните дни, включително убийството на свещеник във Франция, са доказателство, че светът е във война", каза папата пред журналисти в самолета.

Той уточни, че това не е война между религии, а война за господство над народи и в името на икономически интереси, предадоха световните агенции, цитирани от БТА .

"Не трябва да се боим да кажем истината, светът е във война, защото загуби мира", каза папата, който ще участва в Световните дни на католическата младеж в Полша.

"Когато казвам война, говоря за война на интереси, пари, ресурси, не за религия. Всички религии са за мир, други искат война", изтъкна папа Франциск.

Велик имам нарече варварско убийството на свещеник

Великият имам на джамията Ал Азхар в Кайро - една от най-престижните институции на сунитския ислям в света, нарече варварско убийството на католическия свещеник в черквата му във Франция, за което пое отговорност Ислямска държава, предаде Франс прес.

"Двамата мъже, които вчера убиха свещеника по време на богослужение в черквата в Сен-Етиен-дю-Рувре, в северозападна Франция, са лишени от всякаква човечност и са потъпкали ценностите на исляма", заяви великият имам шейх Ахмед ал Тайеб.

Той отново отправи призив за общи усилия в борбата срещу "злокачественото заболяване на тероризма, което е заплаха за целия свят", добавя агенцията.

Висшият мюсюлмански съвет осъжда нападението над християнския храм

Висшият мюсюлмански съвет осъжда остро нападението над християнския храм в Сент Етиен дю Рувре и жестокото убийство на свещенослужителя, извършено на 26 юли, съобщиха от пресслужбата на Главното мюфтийство.

"Човешкият живот е неприкосновено благо и в този смисъл жестокото покушение над възрастния свещеник Жак Амел е силно осъдим и недопустим акт на престъпление. Не приемаме своеволната демонстрация на насилие, подплатена привидно с религиозни мотиви.

Фактът, че агресията е насочена към свещеник, още повече ни оскърбява, защото това е своеобразен акт на оскверняване на религиозните убеждения и светини, което ние остро осъждаме.

Ислямската религия дори по време на война забранява убиването на духовници, невинни и възрастни. Религията не трябва да се превръща в инструмент за агресия и терористични нападения над невинни хора", се посочва в декларацията.