Министър-председателят на Македония Зоран Заев проведе днес съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел, предава ТАСС, цитирана от "Фокус".

"За мен е чест днес, на 8 септември, 27 години след обявяването на независимостта на Македония, да ви приема като гост в нашата страна. Предстои референдум за бъдещето на Македония. Посещението на Меркел е силен стимул за успеха на референдума, подкрепата на договора с Гърция и гаранцията за присъединяване към ЕС и НАТО", заяви Заев.

Министър-председателят подчерта, че Македония високо цени подкрепата на Германия, но завършването на процеса на евроатлантическа интеграция изисква пълното осъществяване на реформите в страната.

"Нашата задача е да покажем резултати и да проведем успешен референдум", допълни той.

На свой ред германският канцлер поздрави македонските граждани за Деня на независимостта и призова за размисъл за тяхното бъдеще.

"Искаме да има по-близки отношения между двете страни, федералното правителство и аз сме в полза на задълбочаването на нашите връзки. Референдумът отваря вратата за присъединяване на страната ви към ЕС и НАТО", заяви тя.

"Разговаряхме за възможността да отворим врати за евроатлантическото семейство за Македония. Това отнема много работа, но предпоставката е да има успешен референдум. Не искам да се намесвам във вашето решение, но това е историческа възможност. На 30 септември, не останете вкъщи в този исторически ден, използвайте своя шанс. 30 септември е ден от решаващо значение за вашето бъдеще", добави Меркел.