В навечерието на историческия референдум за промяна на името на Македония, който ще се проведе на 30 септември, в западната ни съседка се появиха информации, за руски агитации за бойкот на плебисцита, съобщи телевизия "Европа".

Македонското издание Алсат М пише, че агенти на Кремъл, намиращи се в Македония, провеждат тайна кампания за проваляне на вота. Референдумът се смята за билет за Скопие по пътя към ЕС и НАТО. Неведнъж високопоставени политици в Москва директно са заплашвали Македония, че ако се присъедини към евроатлантическото семейство - ще съжалява.

Източници на Алсат М от македонските власти съобщават, че няколко длъжностни лица от Русия обикалят в страната от няколко дни. Самоличността им според сведенията е известна на органите на реда, но не се споделят подробности за това, каква е конкретно тяхната дейност. Някои от версиите са пропаганда, дезинформация и манипулация на македонски гласоподаватели. Преди дни в социалните мрежи, руски високопоставени лица разкритикува визитите на международните представители в Македония и техните призиви да се гласува с ДА на референдума.