Реджеп Тайип Ердоган печели втория тур на президентските избори в Турция, след като при преброени над 99,2 на сто от бюлетините, разликата между него и опозиционния кандидат Кемал Кълъчдароглу е повече от 2 милиона гласа или 4 процента. 

Всички снимки вижте тук

Според оповестените в турските медии резултати при отчетени 99.37 на сто от гласовете, настоящият държавен глава получава 52.09 процента, а опонентът му - 47.91 на сто. При тези данни обратът е невъзможен и към Ердоган вече бяха отправени първите поздравления.

Те бяха от унгарския премиер Виктор Орбан, който поздрави турския лидер за "безспорната изборна победа" в своя публикация в "Туитър", както и от емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани и премиера на Либия Абдул Хамид Дбейба.

"Скъпи ми братко Реджеп Тайип Ердоган, поздравления за победата ти", написа Тамим бин Хамад Ал Тани също в "Туитър".

64 млн. турци решаваха дали управляващият вече над 20 години Реджеп Ердоган да запази поста си или страната да бъде с нов президент. На първия тур на 14 май, когато вотът беше 2 в 1, управляващата Партия на справедливостта и развитието спечели мнозинство и в парламента.

Снимка: БТА/АР

Избирателните секции във всички 81 окръзи в страната бяха отворени в 8 ч. В страната и в чужбина бяха разкрити общо 191 884 секции.

Както и на първия тур, президентът Реджеп Ердоган гласува в квартал Юскюдар в азиатската част на Истанбул, където се намира резиденцията му. Пред секцията отново имаше множество хора, които чакаха с часове под дъжда президента. След като даде своя вот заедно със съпругата си Емине, 69-годишният Ердоган, заяви, че очаква резултатите да излязат бързо, тъй като се гласува само за двама кандидати.

"За първи път в историята на турската демокрация сме свидетели на втори тур на президентски вот. Същевременно няма други избори в историята, в които да са участвали толкова много избиратели", коментира Ердоган, след като упражни правото си на глас.

Снимка: БТА/АР

Турският президент раздаде играчки на всички присъстващи деца, а на възрастните - пари.

С възгласи "президентът на народа" пък беше посрещнат опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу в Анкара. Той пристигна в избирателната секция със съпругата си Селви и с кмета на столицата - Мансур Яваш.

"Срещу нас бяха изречени лъжи и организирани клеветнически кампании. Вярвам в здравия разум на хората. Демокрацията и свободата със сигурност ще тържествуват в тази страна и ще можем да се разхождаме по улиците в мир и да критикуваме политиците, колкото си искаме", каза Кълъчдароглу.

Снимка: БТА/АР

Опозиционните партии разположиха армия от 400 хиляди доброволци, за да следят за гласуването и броенето на бюлетините. След първия тур международни наблюдатели съобщиха, че двамата опоненти са се състезавали при неравни условия, тъй като Ердоган заема поста и в момента, но каквито и нередности да са установени, това е нямало да промени резултата от вота.

Снимка: БТА/АР