След смъртта на Джордж Флойд в САЩ, случаят на нигериец, който почина в Швейцария при съмнителни обстоятелства след полицейска проверка, при която той беше проснат по корем на земята, отново бе изваден на показ, пише Аниес Педреро от Франс прес, цитирана от БТА.

46-годишният афроамериканец Джордж Флойд почина на 25 май в Минеаполис при задържането му, задушен от бял полицай, който беше затиснал врата му с коляно в продължение на почти девет минути.

37-годишният нигериец Майк Бен Питър, когото медиите нарекоха "швейцарския Джордж Флойд", беше обездвижен по корем на земята при арест в началото на 2018 г. в западния швейцарски град Лозана. В задържането му участваха шестима полицаи след отказа му да бъде обискиран.

"Той е бил държан в позиционна асфиксия в продължение на няколко минути", каза адвокатът на семейството на нигериеца Симон Нтах. Майк Бен Питър почина няколко часа по-късно в болница от сърдечен удар и смъртта му предизвика вълна от възмущение.

Според адвоката има "огромни сходства" със смъртта на Джордж Флойд, като "положението вероятно е малко по-сериозно в случая на Майк Бен Питър, тъй като е бил подложен на насилие преди да бъде проснат по корем на земята".

Разликата е, че в САЩ "случаят е бил заснет и ясно се вижда как коляното е било поставено на врата", каза той.

"Сливания"

Две години след смъртта на Майк Бен Питър съдебната процедура продължава да тече. По случайност на графика съдебните лекари бяха изслушани в съда броени часове след смъртта на Джордж Флойд. Те отново ще дадат показания преди вероятното начало на процеса в края на тази или началото на следващата година.

Насред аферата Флойд, изслушването на съдебните лекари предизвика силен отзвук в Швейцария. "Швейцария също има своя Джордж Флойд", беше заглавието на редица вестници, а демонстранти против расизма почетоха паметта му.

"Да се борим за Майк Бен Питър", пишеше на една от табелите на демонстрацията в Лозана.

Адвокатката на един от полицаите Одил Пеле отхвърли "сливанията", на двата случая, като подчерта, че аутопсията недвусмислено е изключила възможността Майк Бен Питър да е починал от задушаване.

"Според кадрите от ареста на Джордж Флойд ситуациите изобщо не са сравними. В нито един момент някой от шестимата полицаи не е слагал коляно на врата на Бен Питър", каза тя.

Съдебните лекари заявиха, че смъртта се дължи на комбинация от фактори, сред които стрес, наднормено тегло и сърдечни проблеми.

"Съдебните лекари споменаха и това, че той е лежал по корем, но без да могат да кажат каква роля може да е изиграло това за смъртния изход", отбеляза Пеле.

Прессекретарят на полицията на кантона Во Жан-Кристоф Сотрел заяви, че не може да коментира конкретния случай, но обясни, че в Швейцария при обездвижване на земята при арест човек бива натиснат по ръцете или раменете, а техники върху врата или главата са абсолютно забранени.

Расизъм

В протестите срещу полицейското насилие и расизма срещу чернокожи, които се състояха през последните дни в Швейцария, името на Майк Бен Питър не беше единственото, което се чуваше до това на Джордж Флойд. Медиите припомниха, че Ерве Мандунду и Ламин Фати починаха съответно през 2017 и 1016 г. по време на или след полицейска акция в кантона Во.

"Както вълната #MeToo доведе до много, много положителни неща, днес има вълна на осъзнаване на расизма в полицията", каза Симон Нтах.

Много наблюдатели обаче отбелязват, че в швейцарската полиция няма системен расизъм. Но "расовото профилиране за жалост остава широкоразпространена практика в полицията", заяви Надя Бьолен от "Амнести интернешънъл".

Анализаторът на полицейските методи Фредерик Маяр също е на мнение, че полицията в Швейцария не е расистка и не прибягва до прекомерно насилие, а напротив, ръководителите й призовават да се действа с мярка. "Затова пък в полицията има прикриване на нарушения и взаимни услуги между полицаи и твърде малко обучение за подходящо поведение за превенция на нарушения и прекомерни действия на терен", добави той.

Разследване и за ареста на абориген 

Междувременно в Австралия започна разследване на грубия арест на абориген, извършен снощи в южния град Аделаида, предаде Франс прес.  Агенцията отбелязва, че случаят идва в момент, когато страната става сцена на големи протести срещу отношението към коренните жители. Още повече, че това е втори случай.

На публикуван в социалните мрежи видеозапис се вижда как полицаите задържат намиращ се на земята човек. В един момент един от тях изглежда му нанася удари.

Представителят на щатската полиция Грант Стивънс заяви, че някои полицаи са били отстранени от патрулна дейност и пренасочени към изпълнение на административни задължения до края на разследването. "Публикуваният в социалните мрежи видеозапис очевидно предизвика притеснения от реакцията на полицията", каза Стивънс.

На видеозаписа се чува как жителите, които снимат случващото се, молят полицаите да освободят заподозрения.

Силите на реда използвали лютив газ, когато някои граждани прояви неспокойствие по отношение на полицаите, заяви полицейски говорител. Силите на реда били извикани на място заради друг инцидент, преди да арестуват 28-годишния абориген, когото заподозрели за наркотрафик.

"Първоначално мъжът се показал склонен към сътрудничество, преди да започне да се съпротивлява. Полицията се опитала да арестува мъжа, който оказал съпротива и последвала борба", добави говорителят.

От няколко седмици в Австралия се провеждат големи протести срещу начина, по който силите на реда се отнасят към аборигените. Демонстрациите са свързани със световното движение "Животът на чернокожите има значение", отбелязва Франс прес.

Аборигените живеят на територията на Австралия от повече от 40 000 години. Европейски заселници достигат континента през 1788 г. В Австралия обаче има само 670 000 аборигени при население от 23 милиона души.

Несъразмерно висок брой от тях се намират в затвори в страната. Протестиращите са недоволни и от големия брой аборигени, починали след арест - над 400 през последните 30 години. Въпреки проведените разследвания няма започнал съдебен процес във връзка с подобен случай, отбелязва Франс прес.

Полицай, който застреля чернокож, вече бил наказван за употреба на сила

Вече бившият полицай от Атланта, който застреля чернокожия Рейшард Брукс миналата седмица, е бил наказван за употреба на сила, включваща огнестрелно оръжие, показва досието му, представено от полицията, предаде в същото време Ройтерс.

Според документа през октомври 2017 г. Гарет Ролф получил писмено порицание за инцидент, включващ огнестрелно оръжие през септември 2016 г. - единственото му наказание за употреба на сила за седемгодишната му служба.

Ролф беше уволнен в събота - ден след като простреля Брукс на паркинг пред заведение за бързо хранене. Друг полицай, който също бил на мястото - Девин Броснан, е временно отстранен.

Досието на Ролф показва, че срещу него има подадени четири жалби на граждани, нито една от които не е довела до дисциплинарни мерки срещу него.

Броснан, който е постъпил на служба в полицията през 2018 г., няма дисциплинарни провинения.

Предстои прокуратурата да реши дали да повдигне обвинения срещу Ролф, съобщи окръжният прокурор на окръг Фултън Пол Хауард.