Австралийски полицай е разследван, след като се появи видеозапис, показващ как той удря младеж абориген по време на арест, предаде ДПА. На видеозаписа, разпространен в социалните медии, се вижда как полицаят рита и блъска 17-годишното момче, проснато по лице на земята. Случката се е разиграла снощи в предградие на Сидни. Според полицая младежът е заплашил служител на реда.

Полицията заяви, че момчето е било арестувано за кратко и отведено в полицейски участък. После е било откарано в болница за преглед, след което е било освободено и предадено на семейството му. По случая се води разследване.

Роднина на младежа заяви във Фейсбук, че той е бил с приятели близо до дома си, когато полицията го е арестувала "без причина".

Хиляди хора протестираха днес в центъра на Сидни в знак на солидарност с американците, които демонстрират срещу смъртта на чернокожия Джордж Флойд, починал при полицейски арест, посочва Асошиейтед прес. Протестиращите в най-големия австралийски град скандираха "Не мога да дишам" - едни от последните думи на Флойд и на Дейвид Дънги - 26-годишен абориген, починал в затвор в Сидни през 2015 г., докато бил обуздаван от петима надзиратели.

Около 2000 демонстранти се събраха в Пърт снощи на мирен протест заради смъртта на Флойд. Тази седмица са планирани протести и в други австралийски градове. Опозиционната депутатка Линда Бърни каза, че повече от 430 аборигени са загинали в ареста в Австралия от 1991 г. Тя призова правителството да използва смъртта на Флойд като възможност да намали смъртните случаи на аборигени в ареста.

Опозиционният лидер Антъни Албъниз подкрепи нейния призив. "Има твърде много коренни австралийци, които са в затвора днес. Като процент от населението това е трагедия, на която трябва да се обърне внимание като на абсолютен национален приоритет", каза той.

Пълнолетните аборигени съставляват едва около 2 процента от населението на Австралия, но са 27 процента от затворниците.