Британският премиер Риши Сунак е разследван от парламентарната комисия за стандартите по подозрения за недеклариране на доходи и конфликт на интереси.

Британски медии съобщиха, че разследването е свързано с фирма за грижи за деца, в която е участвала съпругата на премиера Акшата Мурти, предаде кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов. Миналия месец Риши Сунак трябваше да отговаря на въпроси относно акциите, които съпругата му притежава в Koru Kids, агенция за детски грижи, във връзка с нова политика, залегнала в пролетния бюджет, от която тя може да се е възползвала.

Министърът на финансите Джеръми Хънт обяви пилотен проект за плащания на нови детегледачи, като заплащането е по-добро за онези, които се регистрират чрез агенции. Акшата Мурти е вписана като акционер в една от тези агенции - Koru Kids, още на 6 март.

Риши Сунак не спомена за връзките на съпругата му с Koru Kids, когато бе разпитан от депутатите за новата политика в парламентарна комисия на 28 март.

Докато регистърът на доходите на депутатите изисква от тях да декларират всички плащания, дарения или оказано им гостоприемство, за които може основателно да се смята, че влияят върху работата им в парламента, кодексът за поведение на депутатите не изисква от тях да регистрират доходите на съпруги/съпрузи или партньори. Министерският регистър на доходите обаче, който се отнася към министерския кодекс, изисква деклариране на доходите на съпругата/съпруга или партньора и може да бъде преценено, че има конфликт на интереси.