Британският премиер Риши Сунак беше изправен днес пред нови призиви да публикува данъчните си декларации, след като няколко пъти обеща да го направи, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сунак каза, че ще публикува документите, разкриващи колко данъци плаща, "много скоро", когато беше притиснат по въпроса по време на днешния парламентарен контрол.

"Преди повече от 100 дни министър-председателят обеща да публикува данъчните си декларации. Той все още не го е направил", каза депутатът от Лейбъристката партия Ричард Бъргън, откривайки заседанието на парламента.

"Хората искат прозрачност в нашата политика, особено защото министър-председателят е най-богатият премиер в историята и защото имаме известни опасения", каза той.

"Така че, защо за бога, министър-председателят все още не е публикувал данъчните си декларации? Кога ще го направи? И когато го направи, ще включи ли данъчните си декларации от САЩ", попита депутатът.

"Както вече потвърдих, ще публикувам данъчните си декларации и това ще бъде направено много скоро", отговори Сунак.

Семейните финанси на Сунак бяха подложени по-рано на проверка, докато той беше финансов министър, след като беше разкрит т. нар. статут "без местожителство" ("non-dom") на съпругата му Акшата Мурти. За лице с такъв статут се смята, че основното му местожителство е извън Великобритания и може да не се налага да плаща британски данъци върху доходите си от чужбина.

Заради възникналите спорове Мурти каза, че ще плаща британски данъци върху всички свои доходи в цял свят.

Сунак ще посети САЩ в понеделник, за да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън и премиера на Австралия Антъни Албанезе и да обсъдят заедно пакта за сигурност АУКУС, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на британския премиер.

Следващата седмица президентът на САЩ Джо Байдън ще бъде домакин на лидерите на Австралия и Великобритания в Сан Диего, Калифорния, за да планират по-нататъшни съвместни действия за осигуряване на подводници с ядрена мощност и други високотехнологични оръжия на Австралия.

Австралийският премиер Албанезе заяви, преди да замине на визита в Индия днес, че ще посети САЩ, за да се срещне с Байдън, но не пожела да коментира плановете за среща с Байдън и британския премиер Сунак, на която да бъде обявено какво предстои по така наречения проект АУКУС. Източници, запознати с планирането, казаха, че тристранната среща ще се проведе в понеделник в Сан Диего и ще бъдат дадени нови подробности за сключения през 2021 г. пакт АУКУС, който цели противодействие на Китай в Индийско-тихоокеанския регион.

"Очаквам с нетърпение да продължа ангажимента си с администрацията на САЩ", каза Албанезе пред репортери, преди да излети за Индия, без да уточни дата за пътуването си до САЩ.

Посланикът на Австралия в САЩ Артър Синодинос каза миналата седмица, че подробности относно сделката за подводниците ще бъдат съобщени в средата на март, но трите правителства отказаха да назоват точни време и място.

В Сан Диего се намира Тихоокеанския флот на Съединените щати, а източник, запознат с плановете, каза пред Ройтерс, че тристранната среща би могла да включва и посещение на подводница.

Докато САЩ и Великобритания се споразумяха да доставят на Австралия технология за разполагане на подводници с ядрена мощност, трите съюзни държави все още трябва да кажат по какъв начин това ще бъде доставено в Австралия, която не разполага с индустрия за ядрени двигатели.

АУКУС ще бъде най-големият проект за сигурност на Австралия някога и предлага перспектива за отваряне на работни места и в трите държави, но остава неясно дали ще бъдат включени американски или британски подводници, или комбинация от двете, както и кога плавателните съдове ще влязат в действие.

Aвстралийското министерство на отбраната предполага, че Австралия ще избере британските подводници, докато Синодинос каза, че ще се вземе тристранно решение по въпроса.