Британският премиер Риши Сунак се отказа от традиционното коледно обръщение към нацията и вместо това се обади лично на обществени служители, за да им благодари, което става на фона на ожесточени трудови спорове със стачкуващи работници в редица сектори, съобщи БНР.

Риши Сунак изненадващо се обади по телефона на четирима дипломати и на екипажа на боен кораб, за да изрази благодарност за "тяхната саможертва в една изключителна година".

Това е в разрез с традицията да се прави коледно обръщение от премиера към нацията. Съдържанието на разговорите бе публикувано снощи, докато страната е обхваната от стачки в ключови сектори като здравеопазването, транспорта, граничен контрол и пощите. Обажданията до екипажа на бойния кораб Protector и дипломати в Пакистан, Сомалия и Украйна, както и на ръководител на финансирана от правителството програма за празнични дейности в Лондон, се приемат като опит на Сунак да покаже колко цени обществените услуги.

В изявление на Руши Сунак се казва: "Аз съм трогнат от отдадеността на всички, които обърнаха внимание на техните приятели и съседи, от доброволците, държавните служители и основен обслужващ персонал и всички работещи по Коледа и знам, че тяхната безкористност ще донесе радост в цялата страна през този празничен период".

Риши Сунак ще прекара първата си Коледа като премиер в неговия избирател район Ричмънд в Северен Йоркшър. Скай нюз коментира, че той е прекарал бурни два месеца на поста, отначало в опит да поправи икономическия хаос, създаден от предшественичката му Лиз Тръс и скандалите в новия му кабинет, а сега белязани с вълна от стачни действия.

Посланието му идва в момент, когато хиляди служители от Граничен контрол започнаха първата от поредица стачки на летищата, присъединявайки се към работещите по магистралите и персонала на Кралските пощи в исканията им за по-добро заплащане с поскъпващия живот.