Криминално разследване срещу гръцкия евродепутат Ева Кайли е започнала и гръцката финансова прокуратура, като така придава на разследванията срещу нея и гръцки елемент, съобщи телевизия Скай, цитирана от БТА.

Разследването е било разпоредено от апелативния прокурор на финансовата прокуратура Христос Бардакис, като Кайли ще бъде проверявана дали е замесена в пране на пари и в приемане на подкуп.

Гръцката прокуратура е поискала съдействие от белгийските власти. Предмет на гръцкото разследване са действия, които все още не са в обхвата на разследването на белгийските прокурори, защото не може срещу едно лице да е в ход повече от едно наказателно преследване за едно и също деяние.

Кайли, доскоро един от заместник-председателите на Европейския парламент, беше задържана от белгийската полиция на 9 декември заедно с още трима души - баща й, партньора й Франческо Джорджи и бившия евродепутат Пиер-Антонио Панцери. При обиските според публикации в белгийски медии са конфискувани около 1,5 млн. евро в брой, за които се предполага, че са получени от Катар с цел създаване на благоприятен образ на близкоизточната страна.

По-рано днес Европейският парламент гласува да преустанови всякаква работа, свързана с Катар, след като отстрани Ева Кайли от поста ѝ на заместник-председател след ареста ѝ заради обвинения в корупция, предаде ДПА.

Общо 541 евродепутати подкрепиха предложението, а само двама парламентаристи гласуваха против резолюцията. "Европейският парламент... преустановява всякаква работа по законодателни досиета, свързани с Катар, особено по отношение на либерализирането на визовия режим, както и планираните посещения, докато подозренията не бъдат потвърдени или отхвърлени", гласи част от предложението.