Бившият заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли, обвинена в Белгия в корупция, ще остане в ареста поне до 22 декември, съобщиха белгийски медии. Причината е, че днес в затвора, където е въдворена, е имало стачка и не е бил осигурен превоз до съда, който трябваше да определи мярката й за неотклонение.

Останалите обвиняеми по случая са успели да стигнат до съдебната зала и решенията за тях се очакват по-късно днес. Европейски медии съобщиха снощи, че Кайли е била преместена от затвора в Сен-Жил в Брюксел, строен преди близо 140 години, в новоизградения затвор в Харен, където условията са далеч по-добри. Прехвърлянето на задържани от двата стари затвора в белгийската столица към новото съоръжение започна преди дни и Кайли е сред първите, които получават възможност за престой в подобрена среда.

Белгийски медии уточняват, че по разследването за лобизъм и корупция в полза на Катар са открити над 1,5 милиона евро в брой. Част от пачките, открити в дома на Кайли и в куфар на баща й, са били изтеглени от банка в Белгия. Очаква се тези улики да ускорят разследването, защото биха помогнали да се установи кой и от коя сметка е изтеглил средствата.

Европейският парламент вчера отстрани Кайли от заместник-председателското място. Ръководителят на институцията Роберта Мецола заяви по този повод, че Европа не е за продан и настоя виновните да понесат пълната тежест на закона.

Миналия петък представителкатгръцкият евродепутат Ева Каили и още трима души - нейният партньор Франческо Джорджи, бившият евродепутат Пиер Антонио Панцери и президент на неправителствената организация Fight Against Impunity, бяха арестувани от белгийската полиция по подозрение в участие в организирана престъпна група, пране на пари и корупция. Четиримата са обвинени, че са оказвали влияние върху процеса по вземане на решения в Европарламента в полза на Катар, като в замяна на това са получавали пари и подаръци. Катар отхвърля тези твърдения. Кайли също твърди, че е невинна, заяви нейният адвокат Михалис Димитракопулос.

"Катар не е имал нужда да подкупва социалистическият евродепутат от Гърция Ева Кайли, тъй като последната е прилагала по-широк план на ЕС и е получавала заповеди от председателя на Европейския парламент Роберта Мецола", заяви адвокат Димитракопулос, цитиран от Euractiv.

Той допълни, че документите доказват това и обясни, че Кайли не е поела инициатива и не е имала дневен ред.

"Г-жа Мецола я изпрати в Катар, това, което тя щеше да каже, имаше одобрението на г-жа Мецола [...] Г-жа Мецола също изпрати служител на ЕС г-н Роберто Бендини с нея, за да наблюдава всички срещи на г-жа Кайли", обясни той.

"Казвам ви думите на г-жа Кайли, тя изпълняваше план, който беше започнал през 2019 г., върховният представител Жозеп Борел и Илва Йохансон [комисар по вътрешните работи] бяха решили на ниво Комисия да си сътрудничат с Катар, Кувейт и Оман", добави адвокатът.

От канцеларията на Мецола обясниха, че председателят е дал инструкции как да се представя позицията на институцията и "нищо друго".