Европейският парламент прие решение, с което прекрати правомощията на Ева Кайли като заместник-председател на институцията. Решението бе одобрено с 625 гласа "за" при един "против" и двама въздържали се.

В съобщение на ЕП се отбелязва, че решението е свързано с разследването на белгийските власти, които задържаха и повдигнаха обвинение срещу Кайли и още трима души за участие в престъпна група с цел корупция и лобизъм в полза на Катар. Адвокатът на Кайли настоява, че тя е невинна.

По-рано предсвъв вторник предателският съвет на ЕП прие единодушно сходно решение, както и изявление, в което изрази дълбока загриженост от разкритията на белгийските власти. Ръководителите на ЕП отбелязват, че ще предприемат вътрешна проверка и няма да пестят усилия за възстановяването на пълното доверие в институцията.

Следобед евродепутатите отново ще обсъдят случая, а утре се предвижда да приемат резолюция.

Корупционният скандал, наричан още "Катаргейт", избухна миналия петък, а ананализатори го определят като най-тежкия в ЕС през последните години. Подозира се, че Катар е опитал да повлияе върху политическите или икономическите решения на Европарламента с пари.

Заради скандала председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че предлага създаването на етичен орган, а регистърът на срещите на еврокомисарите ще бъде подложен на проверка. 

Коя е обвинената в корупция евродепутатка 

Ева Кайли гради блестяща кариера в политиката преди ареста й на 9 декември, когато гъркинята е задържана от белгийските власти по разследване за корупция и пране на пари. Кайли е обвинена, че заедно с още трима души е приемала пари и подаръци, за да въздейства в Европарламента в полза на Катар.

Към тези събития не закъсня и решението за изключване на евродепутатката от редиците на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК-Движение за промяна.

Родената през 1978 г. Ева Кайли завършва висшето си образование в едни от най-добрите университети в Гърция, като изучава архитектура в Солунския университет "Аристотел" и получава магистърска степен по международни и европейски отношения от университета в Пирея. Следва докторантура международна икономическа политика, посочва в личния си сайт евродепутатката.

В сайта се казва, че преди да бъде избрана за евродепутат Ева Кайли работи в Гърция като консултант в медиите и бизнеса, в Асоциацията на фармацевтичните компании и в министерството на вътрешните работи като председател на Центъра за изследване на въпросите на равенството и равните възможности. От 2004 до 2007 г. е водеща на новинарска емисия в телевизионния канал "Мега".

През 2002 г. на общинските избори в Гърция е избрана за общински съветник в Солун, а през 2007 г. за първи път е избрана за депутат от района на Солун, където е преизбрана и през 2009 г.

На европейските избори през 2014 г. е избрана за евродепутат в групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. През 2018 г. е отличена като Евродепутат на годината за дигиталните политики, като същевременно е единствената гъркиня, която всяка година е в списъка с 50-те най-добри евродепутати. Кайли е първата жена начело на Центъра за изкуствен интелект и на делегацията за връзки с НАТО (2014-2019). Член е на икономическата комисия и на комисията за разследване на нарушения и случаи на лошо управление при прилагането на законодателството на ЕС във връзка с прането на пари и укриването на данъци.

На 9 декември белгийските власти обискираха жилището на Ева Кайли в Брюксел, като арестуваха нея и партньора ѝ по обвинения в корупция. По-малката ѝ сестра Мадалена Кайли казва, че познавайки морала и личността на сестра си, не може да повярва, че обвиненията, които са ѝ повдигнати, отговарят на действителността, пише вестник "Катимерини".

Един от тримата адвокати на Ева Кайли, Михалис Димитракопулос, подчерта, че зам.-председателката на Европейския парламент заявява, че е невинна и няма общо с обвиненията. Той обяви, че няма информация дали у нея са намерени пари и колко, пише още "Катимерини". Според белгийската прокуратура обаче, цитирана от белгийския вестник "Соар", в домовете на заподозрените са открити над милион и половина евро в брой.

Безпокойство от случващото се в Европейския парламент изказаха председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която заяви, че "обвиненията са крайно тревожни", и върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.