Специализираното полицейско подразделение в Мемфис, част от което са били петимата полицаи, обвинени, че са пребили до смърт Тайър Никълс, беше разпуснато на фона на протести в цялата страна снощи, предаде Ройтерс.

Полицейското управление съобщи в свое изявление, че за постоянно прекратява работата на специализираното подразделение, след като началникът на полицията разговарял с членове на семейството на Никълс, лидери на общността и полицейски служители. Говорител на полицията потвърди, че и петимата полицаи са били част от подразделението. Срещу тях бяха повдигнати обвинения в убийство, нападение и отвличане.

В четири видеоклипа, публикувани в петък, се вижда как полицаите нанасят побой на Никълс, въпреки че той изглежда не представлява заплаха.

Семейството на Никълс и официални представители изразиха възмущение и скръб, но призоваха протестите да останат мирни.

Специализираното полицейско подразделение е било създадено през октомври 2021 г., за да се съсредоточи върху горещите точки на престъпността в Мемфис. Критиците казват, че подобни специализирани подразделения могат да бъдат прекалено склонни към употребата на насилие, посочва Ройтерс. Смъртта на Никълс е поредният случай, в който полицията използва прекомерна сила срещу чернокож.

Трима души са арестувани, а двама полицаи са нападнати по време на протести в Ню Йорк във връзка със смъртта на Тайър Никълс след полицейски арест в Мемфис, съобщиха от полицейското управление в Ню Йорк в петък вечерта, предаде ДПА.

Един от протестиращите е скочил върху капака на автомобил на нюйоркската полиция и ритнал предното стъкло, съобщиха служителите.

Полицията съобщи, че арестуваните са 33-годишният Архенис Ривера, който скочил върху полицейския автомобил, 34-годишната Катрин Стоун, която се опитала да надраска графити върху същия автомобил, а 25-годишната Кенди Никол, която се опитала да попречи на ареста на Ривера и ударила двама полицаи в лицето.

Повече от 100 протестиращи се включиха в два протеста на площад "Таймс скуеър" и площад "Юниън скуеър" в петък вечерта, когато беше публикувано ужасяващото видео на Тайър Никълс.  Градовете в цялата страна се подготвяха за демонстрации и в събота, но те бяха малобройни и без насилие, отбелязва АП. Няколко десетки демонстранти в Мемфис блокираха моста на междущатска магистрала 55, по който се осъществява движението над река Мисисипи в посока към Арканзас. Протестиращи блокираха движението и в Ню Йорк, Лос Анджелис и Портланд, Орегон.