Руски медии разпространиха снощи кадри от обиска в дома на собственика на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, извършен в Санкт Петербург по време на опита му за въоръжен метеж в края на юни, предаде Франс прес.

Тези кадри, очевидно заснети от правоприлагащите органи и внезапно публикувани от няколко руски обществени и частни медии, показват голяма и луксозна къща с хеликоптер в градината.

По време на обиска, както показват разпространените кадри, следователите са открили пачки с долари и рубли, златни кюлчета, множество оръжия, но също така и няколко паспорта с различни имена и шкаф, пълен с перуки.

Сайтът "Фонтанка", базиран в Санкт Петербург, съобщи, че в дома на Пригожин е била открита също снимка с "отрязани глави", припомняйки че неговите наемници редовно са обвинявани в престъпления.

"Фонтанка" публикува и снимка, показваща огромен ковашки чук, поставен в стая в къщата на Пригожин, с надпис: "В случай на важни преговори", изписан на металната му глава.

Ковашкият чук е един от символите на групата "Вагнер", която се хвали, че използва това оръжие, за да екзекутира или измъчва своите врагове.

Бунтът на Вагнер на 24 юни разтърси руските власти в разгара на войната в Украйна, припомня БТА. В продължение на няколко часа бойците на групировката окупираха щаба на руския Южен военен окръг в Ростов на Дон и се насочиха към Москва.

Метежът приключи вечерта на 24 юни със споразумение, предвиждащо заминаването за Беларус на Пригожин, който увери, че неговият бунт няма за цел да свали от власт руското ръководство, а да спаси Вагнер от разформироване от генералния щаб.

Оттогава няколко известни водещи в руските обществени медии го представиха като алчен бизнесмен, който си е изгубил ума, след като е направил състояние благодарение на изгодни договори, подписвани от години с държавата.

На метежниците не бяха наложени наказания поради бойните им заслуги, но бъдещето на бизнеса на Пригожин, на неговата медийна империя и операциите му за влияние, както в Русия, така и в чужбина, особено в Африка, изглежда несигурно, посочва АФП.