Русия и Украйна са се изравнили по брой на притежаваните от тях танкове, пише Bloomberg, позовавайки се на данни от Института за световна икономика в Кил и аналитичния проект Oryx.

Според базата данни Ukraine Support Tracker на института Русия е започнала инвазията в Украйна с близо три и половина хиляди танка, но за 16-те месеца война, според Oryx, е загубила малко над две хиляди единици тежка техника, включително 545 танка, които са били пленени от ВСУ.

В началото на руската инвазия Украйна е разполагала с около хиляда танка. Oryx е потвърдил, че украинските въоръжени сили са загубили над 550 танка по време на войната, но тези загуби са били компенсирани, включително от пленени руски танкове, както и от доставки от западни държави. По данни на Института в Кил от началото на инвазията на Киев са предадени 471 танка, а други 286 ще пристигнат в Украйна по-късно.

По този начин всяка от страните в конфликта вече разполага с около 1500 танка, изчислява институтът.

Също така по време на войната Украйна е успяла да намали разликата с Русия при артилерията и реактивните системи за залпов огън: Русия сега разполага с 1900 тежки артилерийски оръдия и 841 РСЗО, докато Украйна има съответно 1100 и 427.

Bloomberg отбелязва, че към данните на Института в Кил и Oryx трябва да се подхожда с повишено внимание, тъй като тази информация е събрана от открити източници и нито една от страните в конфликта не съобщава за собствените си загуби. Освен това не е известно колко оръжия е произвела Русия по време на войната.

По-рано началникът на британския щаб на отбраната адмирал Антъни Радакин заяви, че Русия може да произвежда около 200 танка годишно. Той също така заяви, че руската армия е загубила половината от бойния си потенциал в Украйна по време на войната.

Руското министерство на отбраната отговори, че оценката на адмирал Радакин е "обезкуражаваща с вселенския мащаб на лъжата".

Според западни военни експерти в началото на 2023 г. руските въоръжени сили все още разполагат с един и половина пъти повече танкове от ВСУ, коментира публикацията на Bloomberg руският сайт "Медуза". Оттогава насам загубите на руски танкове, потвърдени от видеоматериали, са около 400 танка, а загубите на украински - около 100 танка. Но как се е променило съотношението на броя на танковете, не може да се определи достоверно. Изчисленията на Bloomberg не вземат предвид много неизвестни:

Не е ясно каква част от трофейните танкове Украйна използва в сраженията. Някои от тях са били разглобени за резервни части, за да се поддържат в строя други трофейни танкове. Освен това изчислението не отчита факта, че самите руски въоръжени сили са взели украински танкове като трофеи (според същия проект Oryx - около 130 танка).

Украински танк край Бахмут

Значителна част от руските танкове от базата на загубите са били повредени, а след това вероятно са били евакуирани в танкоремонтни заводи и възстановени.

Също така неясен е мащабът на производството на танкове в Русия. Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев назова фантастичен план за производството на танкове през 2023 г. - 1500 танка. Експерти, анкетирани от в. "Ведомости", смятат, че реалното производство ще съответства приблизително на обема на западните доставки на танкове за Украйна.