Кметът на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев остава в ареста. Това реши Специализирания наказателен съд в София. Другият обвиняем, соченият от прокуратурата за помагач - Иван Делевски, излиза под парична гаранция в размер на 60 хил. лв. Парите трябва да бъдат внесени до 10 дни.

Мотивите на съда са, че има данни за обосновано предположение за съпричастност към престъплението, съдържащи се основно в показанията на разпитани свидетели. Делевски бе освободен срещу парична гаранция, защото е привлечен на по-късен етап като посредник и ролята му е второстепенна.

В съдебната зала беше изтъкнато, че има данни за трайно и упорито поведение от страна на кмета за период от 5 месеца, с различни похвати да затруднява работата на строителния предприемач Здравко Ангелов и така да го принуди да плати исканата сума. Също така съдът смята, че има опасност Ралев да извърши ново престъпление.

Вчера зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че Ральо Ралев е поискал подкуп от 60 хил. лв. от строителен предприемач.

Свидетелката Марияна Атанасова от строителните среди заяви, че се говори, че в район "Северен" се искат пари. На нея изнудваният строителен предприемач Здравко Ангелов й доверил, че кметът му иска подкуп. Присъствали са и други свидетели на разговори между предприемача Ангелов и Делевски, на които се споменавала сумата от 60 000 лева.

Главният архитект на район "Северен" и служителката Ана Богданова твърдят, че кметът е проявил сериозен интерес към тази преписка и я взел при себе си, както и да намерят причини да откажат на Ангелов.

Ралев каза, че страда от сериозно заболяване на кръвта. Освен това пред адвокатите му казал, че лежал 20 часа без да се храни. За първи път поел храна, когато му повдигнали обвиненията.

Делевски обясни пред съда, че това му било работата.

На въпрос на съда каква му е работата, той уточни: да доставя строителни конструкции . "Приемаме поръчки и договори постоянно", каза Делевски.

Прокурорът Венцислав Фендинандов обяви, че ще протестира решението в частта за освобождаване на Делевски под "парична гаранция" , тъй като Делевски може да повлияе на свидетели.

Защитникът на Ралев - Христо Ботев, съобщи, че задължително ще обжалва.

Мярката може да бъде обжалвана пред Апелативния спецсъд. При обжалване, каквото се очаква, то ще се гледа на втора инстанция на 11 юни.