Кметът на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев и неговият помагач са задържани заради искане на подкуп срещу разрешително за строеж. Това каза заместник главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг. Сума от 60 000 лв. е била поискана от строителен предприемач за проект в район "Северен" в Пловдив, за да му бъде одобрен проектът. Това е станало след разговори с различни длъжностни лица, не от кмета, поясни заместник-главният прокурор.

 

Иван Гешев се върна към началото на делото, довело до ареста на Ральо Ралев и неговия помощник. "Гражданин, строител, депозира сигнал до министър-председателя, в който сочи, че от него се искат пари за одобряване на определени строителни книжа. За строеж на обект в район "Северен" в Пловдив", разказа Иван Гешев.

"След това тази жалба, входирана в МС, е пратена от г-н Борисов на КПКОНПИ, същия ден - това се развива в рамките на ден, незабавно бе докладвана жалбата на г-н Славчев (КПКОНПИ) от дирекцията, с която работим активно и осъществява оперативни функции по наблюдаваните от нас производства.

Бе докладвано и на главния прокурор, прокурорите Фердинандов и Белчев бяха посочени по случаен принцип, и по това дело под ръководството на прокуратурата започват да се събират доказателства за твърденията на строителния предприемач.

"Провеждат се разговори с различни хора в различни формати, с хора от общината, типична българска ситуация. Това, което му се казва на предприемача от различни лица - не от кмета, показват му сметки колко пари ще изкара, различни хора започват да му подсказват колко ще му струва да му решат проблема", посочи Иван Гешев. 

 Зам. - главният прокурор се похвали с "много доброто взаимодействие между Специализираната прокуратура, КПКОНПИ, СДВР и колегите му от ДАНС. "За няколко часа се създаде сериозна организация между институциите, които описах, като за мен само това нещо е голям успех, при това действията се проведоха в друг град. С тези служби българските граждани може да се гордеят, защото едва ли същата ситуация щеше да се развие по-бързо в друга партньорска държава, категоричен съм", обяви заместник-главният прокурор.

"В съответствие със законовите правомощия на прокуратурата са използвани специални разузнавателни средства от специализираната прокуратура, извършват се отделно и оперативни мероприятия от компетентност на КПКОНПИ, на които наблюдаващите прокурори и следователи указват какво да правят, за да подпомогнат дейността.

"В резултат на събраните към един момент доказателства в четвъртък бе преценено, че в Пловдив трябва да се пристъпи към това, което нарекох на професионален жаргон в средите "реализация". Това се случи в късните часове на четвъртък, бе задържан кметът на район Северен и още едно лице, което ще наречем по жаргон "посредник", което прокуратурата счита за помагач по корупционно престъпление"

"При този тип случаи е трудно по някакъв начин да се предвиди точно как ще се развие времево ситуацията - тя се променя в рамките на часове и минути. В деня, в който бе задържан кметът на район "Северен", се разбра, че трябва да се пристъпи към т. нар. "реализация" - задържане и активно събиране на доказателства", описа последните събития Иван Гешев.

Гешев поясни още, че строителят има имот, който възнамерява да направи блок и през декември 2018 г. внася документи в район "Северен" за издаване на разрешително за строеж. От администрацията са констатирани забележки, но те са били отстранени са в срок. Според Гешев обаче въпреки, че документите са изрядни, строителят не е получил полагащото му се разрешително за строеж.

"Кметът, мотириван по една или друга причина взима проекта в собствения си кабинет, което по закон не съответства на негови правомощия", посочи още зам. главният прокурор.

Според Гешев забавянето на разрешителното е водело до финансови загуби за строителя. "Започва да се чувства притиснат в ъгъла. Изправен е пред реалната възможност да фалира", уточни той. Вследствие на това строителят е извършвал разговори с различни хора от Общината, като от тях е получавал отговор, че ще получи нужните документи срещу 60 хил. лв. "При разговор с поредния човек му се казва, че изключително близко лице на кмета може да му помогне и да изчака. Това лице се оказва един от обвиняемите, в качеството на помагач. От всички източници съвпада една и съща оферта", добави Гешев.