Безпилотният "Прогрес" М12-М излетя за МКС вчера в 17 ч. московско време от космодрума „Байконур“ в Казахстан. Малко след полета бе загубена връзка с него и той падна в руската област Алтай, Сибир.
Няма жертви и разрушения на мястото на падането, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

По първоначални данни причината е проблем в двигателната система, съобщи "Роскосмос", цитирана от БГНЕС.

НАСА не очаква да има последици за екипажа на МКС след неуспешното изстрелване на руския кораб, заяви говорител на американската космическа агенция. На сайта си НАСА съобщи, че след полет, продължил пет минути и 20 секунди, "се получи проблем в горната част на ракетата".

Корабът трябваше да се скачи на 26 август с МКС и да достави над 2,6 тона продукти - вода, храна, гориво и оборудване.
От "Роскосмос" заявиха, че аварията няма да повлияе на екипажа на станцията, защото той разполага с достатъчно провизии и вода за дълго време.

В резервоарите на товарния кораб е имало над тон и половина токсично гориво, съобщи източник на Интерфакс, цитиран от "Фокус".
Те са били пълни с диазотен тетраоксид и асиметричен диметилхидразин.
Горивото е изгоряло в плътните слоеве на земната атмосфера и най-вероятно няма опасност от замърсяване на реките, съобщи междувременно високопоставен източник в руския ракетнокосмически отрасъл, цитиран от РИА Новости.

Това е първият неуспешен старт на "Прогрес" от 1978 г., припомня сп. "Обекти".

До изясняване на причината за инцидента "Роскосмос" ще спре да изстрелва ракети носители "Союз", каквато беше и тази, с която стартира „Прогрес" М-12М. Това предаде Франс прес, като се позова на интервю на източник от руската агенция за космически изследвания пред Интерфакс.

Говорител на руските космически войски обаче съобщил, че засега не са получени указания да се спре подготовката на ракета носител "Союз 3", с която рано утре трябва да бъде изведен в орбита навигационен спътник от системата за глобално позициониране ГЛОНАСС, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

През последните 9 месеца при различни обстоятелства Русия загуби шест космически апарата. Само преди шест дни кораб с телекомуникационен спътник на стойност 264 милиона долара изчезна безвъзвратно в Космоса, още преди да влезе в орбита.