С помощта на сглобения в гаража му апарат, наречен от него ракета с парова тяга, Хюз се издигна на височина над 570 метра в района на градчето Амбой в Южна Калифорния, на 320 км източно от Лос Анджелис. Той се приземи с парашут в пустинята Мохаве, на около 450 метра от мястото, от което се издигна във въздуха, съобщи агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 
  
Както бе планирано, носът на ракетата се разпадна на две части при падането й. Изобретателят увери, че се чувства добре, и се оплаква единствено от болки в гърба.

Хюз първоначално планирал да извърши полет през ноември миналата година, но стартът няколко пъти бил отлаган заради технически проблеми, както и заради протести на местни жители. След успешния полет той отбеляза, че изпитва облекчение.

Хюз нееднократно е заявявал чрез свои послания в Ютюб, че вярва, че Земята е с плоска форма. Той се надява да построи ракета, с която в бъдеще ще може да полети в космоса. Така 61-годишният изобретател, който е шофьор на лимузина, предполага, че ще може да получи потвърждение, че Земята е с плоска форма.