Равнището на радиация близо до пукнатината е 1000 милисиверта/час, което е 5 пъти над нормата. "Ще проверим за пукнатини и при другите реактори възможно най-скоро", заяви говорителят на японската Агенция за ядрена и промишлена безопасност (АЯПБ) Хидехико Нишияма, съобщи БТА.

Специалистите продължават да търсят пукнатини и в дренажната система, която сериозно пострада при земетресението от 11 март. Според експерти, именно изтичането на вода от реакторите причинява рязкото покачване на съдържанието на радиоактивни вещества в морската вода в района на централата. Там равнището на радиация превишава допустимото 4385 пъти, а на 40 км от брега радиоактивният йод в морската вода превишава два пъти допустимата норма.

За пръв път радиация с нива над допустимите е регистрирана толкова далече от крайбрежието. Според АЯПБ радиоактивният йод-131 ще се размие в океана и няма да представлява заплаха за хората, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей.

Снощи територията и сградите на централата започнаха да се обработват със специални синтетични смоли с цел да се спре отделянето на радиоактивни вещества. Високата радиация в района на централата не позволява на служителите да се задържат там твърде дълго и затова операторът на централата ТЕПКО търси доброволци, които да извършват краткосрочни дейности на територията на АЕЦ "Фукушима 1". Компанията обещава заплащане до 5000 долара.

Междувременно японският премиер Наото Кан днес за пръв път видя на място огромните разрушения, причинени от природата в североизточните райони на страната. Веднага след като на 11 март гигантските вълни повредиха охлаждащите системи на АЕЦ "Фукушима-1", премиерът отиде в централата, но днес за пръв път посети някои от десетките села, градчета и по-големи градове, пометени от вълните цунами, предаде Асошиейтед прес.

Облечен в сините работни облекла на спасителните служби, превърнали се почти в униформи на висшите правителствени служители, Кан посети първо Рикудзентаката - град с около 20 000 жители, почти изравнен със земята от водната стихия. Премиерът спря в минута мълчание пред една от полуразрушените сгради. "Това ще е дълга борба, но правителството е с вас. Трябва да бъдем упорити и да не се отчайваме", каза той.

Премиерът отиде до едно от началните училища, превърнато като десетки други училища и спортни зали в евакуационни центрове. Кан увери настанените там 250 души, останали без покрив над главата, че правителството ще продължи да ги подкрепя и да им помага.

Общо 25 000 войници, 120 хеликоптера и 65 кораба от японските и американските военоморски сили все още продължават да търсят труповете на жертвите. Досега е потвърдена смъртта на над 11 700 души.

Японските военни не казват открито, че издирвателните операции ще бъдат прекратени в неделя, но се очаква, че след този ден те ще бъдат много ограничени. Част от безследно изчезналите - около 16 000 души, чиито тела са били отнесени в океана, най-вероятно никога няма да бъдат намерени, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Последна актуализация в 22.44 часа