Руският президент Владимир Путин обсъди в телефонни разговори с европейски лидери ситуацията в Беларус. На всички тях Путин е заявил, че натискът върху ръководството на Беларус е неприемлив. Един от разговорите е бил с председателя на ЕС Шарл Мишел - в навечерието на извънредната видеоконференция на Европейския съвет в сряда, 19 август.

Путин разговаря с германския канцлер Ангела Меркел, като според съобщение на пресслужбата на Кремъл във вторник, 18 август, разговорът се е провел по инициатива на Берлин.

Ситуацията в Беларус след президентските избори е обстойно обсъдена, се казва в съобщението. "Руската страна наблегна на неприемливостта на всякакви външни опити за намеса във вътрешните работи на републиката, водещи до по-нататъшно ескалиране на кризата." "Изразена бе надежда за бързо нормализиране на ситуацията", добави Кремъл.

Какво каза Меркел след разговора

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че гражданите на Беларус трябва да имат право да изразяват мнението си и да организират мирни протести, предаде ТАСС.

"Днес разговарях с руския президент Путин (за Беларус) и още веднъж дадох да се разбере, че трябва да има право за свободно изразяване на мнения и за провеждане на демонстрации, че задържаните трябва да бъдат освободени и трябва да има национален диалог", заяви Меркел на пресконференция в Дюселдорф.

По инициатива на френската страна Владимир Путин разговаря и с президента на Франция Еманюел Макрон.

По време на обсъждането на влошената ситуация в Беларус, Владимир Путин подчерта недопустимостта на намеса във вътрешните работи на републиката и оказването на натиск върху беларуското ръководство.

И двете страни изразиха интерес за скорошно уреждане на възникналите проблеми, се казва в съобщението на Кремъл.

Разговорът на двамата президенти е продължил със задълбочен обмен на мнения за либийската криза. Било е договорено контактите между двете страни да продължат на различни нива.

Какво каза Макрон след разговора

Френският президент призова Владимир Путин да съдейства за смекчаване на напрежението и за диалог за излизане от кризата в Беларус, се казва в съобщение на Елисейския дворец, цитирано от Франс прес.

Макрон е подчертал конструктивната роля, която може да изиграе Европейският съюз "за незабавното спиране на насилието спрямо протестиращи и за по-бързото намиране на политическо решение".

"Президентът посочи, че Франция работи в тази насока в координация с германското канцлерство, председателя на Европейския съвет и заедно с партньорите си в насрочения за утре Европейския съвет, посветен на Беларус", допълни Елисейският дворец.

Владимир Путин обсъди случващото се в Беларус и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"В навечерието на срещата на върха на ЕС беше обсъдено случващото се в Беларус," се казва в съобщението на Кремъл. "Руската страна изрази загриженост относно опитите на редица държави да окажат натиск върху ръководството на републиката и по всякакъв възможен начин да дестабилизират вътрешнополитическата ситуация."

"Изявен е интерес да се предотврати конфронтационен сценарий за развитието на събитията", добави Кремъл.

Какво се разбра след разговора

Мишел, който ще оглавява утрешната видеоконферентна среща на 27-те лидери от ЕС, не даде подробности за разговора си с руския президент. Той само написа в "Туитър", че "кризата може да бъде решена единствено чрез мирен и истински всеобхватен диалог".

Представител на ЕС поясни, че в 30-минутния разговор са били дискутирани "най-добрите начини за насърчаване/подпомагане на вътрешнобеларуския диалог", включително с участието на ОССЕ.

ЕС готов да посредничи между властта и опозицията

ЕС заяви по-рано, че не признава победата на Лукашенко, а мнозинството в Европейския парламент призова за нови избори.

Външният министър на Швеция Ан Линде, чиято страна предстои да стане ротационен председател на ОССЕ, е предложила да замине за Минск.

Говорител на дипломатическата служба на ЕС заяви днес, че продължава работата по изготвянето на списък за налагане на санкции на отговорните за насилието от последните дни в страната и за опорочаването на изборите. Засега не може да се каже кога списъкът ще бъде готов и предложен за гласуване от Съвета на ЕС, отбеляза говорителят. Той добави, че ЕС има готовност да посредничи между властта и опозицията в Беларус за постигането на политическо решение. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен следи внимателно обстановката в страната и подкрепя протестиращите, добави говорител на комисията.

Литовският парламент прие днес резолюция за ситуацията в Беларус и се обяви, за изпращане в Минск на посредническа мисия на Европейския съюз.

Очаква се лидерите на страните членки на съюза да одобрят плана за санкциите и да изпратят послание към Русия да не се намесва със сила в Беларус.