Бившият кандидат на опозицията на президентските избори в Беларус Светлана Тихановска днес изрази готовност да стане национален лидер, съобщиха Ройтерс и ТАСС. Междувременно Великобритания не признава резултатите от президентските избори в Беларус. 

"Готова съм да поема отговорност и да действам като национален лидер, за да може страната да се успокои и да влезе в нормален ритъм", заяви Тихановска във видеообръщение от Литва, поместено в ЮТюб. Тя настоя за освобождаване на всички "политически затворници" в републиката, както и за "подготвяне в най-кратък срок на законодателна база и условия за организиране на нови президентски избори - реални, честни и прозрачни, които ще бъдат безрезервно приети от международната общност".

Тихановска призова служителите от силите за сигурност да изоставят правителството на президента Александър Лукашенко и увери, че ако сторят това, досегашното им поведение ще бъде опростено.

Във видеообръщението си тя припомни, че не е искала да става политик, но "съдбата повели да се окажа на първа линия срещу произвола и несправедливостта", съобщи Франс прес.

Тихановска публикува това видеообръщение ден след една от най-големите протестни демонстрации на опозицията в историята на Беларус, отбелязва агенцията. Десетки хиляди хора се събраха снощи в Минск с призиви за оставката на президента Лукашенко.

 

Великобритания смята, че преизбирането на беларуския президент Александър Лукашенко по-рано този месец е станало чрез изборна измама. Лондон ще работи с международни партньори, за да санкционира отговорните за това, каза външният министър Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс.

"Светът гледа с ужас насилието, използвано от беларуските власти, за да смажат мирните протести, последвали тези фалшифицирани президентски избори", каза днес Рааб.

"Обединеното кралство не приема резултатите", добави той .